Demonstranter i Paris.
Foto: BERTRAND GUAY/TT

Lugnare lördag i Paris – trots många frihetsberövanden

2:02 min

I Frankrike demonstrerade rörelsen De gula västarna för fjärde lördagen i rad emot regeringens politik.

125 000 personer deltog över hela landet och i Paris var demonstrationen den här lördagen betydligt lugnare jämfört med förra veckan.

Bland de omkring 8 000 människor som demonstrerade på Champs-Èlysées fanns Mari-Laure Commartin

– Vi demonstrerar för folket och för att president Macron ska lyssna på oss, men han har varit frånvarande länge nu, sa Marie-Laure Commartin som bar en banderoll där det stod "Macron du är på väg bort", med avsändaren Opolitiska fredliga medborgare.

President Macron har valt att inte uttala sig trots att hans regering nu upplever sin värsta kris hittills. Och efter att polisen tappade kontrollen över folkmassan under demonstrationerna för en vecka sen, så hade de mycket att bevisa den här lördagen.

Polisens taktik var att bara släppa bara fram en grupp av demonstranter i taget till paradgatan Champs-Élysées och att kontrollera alla väskor.

Närmare 1 400 personer stoppades över hela landet och polisen beslagtog släggor, knivar och bouleklot och 1 000 personer frihetsberövades. Kanske hade det en lugnande effekt på demonstrationerna, men många av demonstranterna visade att de hade fredliga avsikter. De viftade med vita flaggor och satte sig ner på marken. När folk samlades och skanderade "Avgå Macron" svarade polisen med tårgas, vilket gjorde Mari-Laure Commartin, ursinnig.

– Vad vi än gör, om vi rör oss framåt eller drar oss tillbaka, de kastar tårgas oavsett, sa hon.

Med så hög polisnärvaro på Champs Élysées och en stor del av stan övergiven och igenbommad, var många gator ödelagda – och vandaler passade på att krossa skyltfönster, länsa butiker och bränna bilar, några gator därifrån.

I Bordeaux blev det sammandrabbningar mellan poliser och demonstranter och omfattande skadegörelse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista