Armenien väljer nytt parlament – efter vårens revolution

2:46 min

Efter den fredliga revolutionen i våras ska det i dag väljas ett nytt parlament. Det är som att revolutionen fortsätter säger folk.

Det är först om revolutionärerna tar makten i parlamentet som de kan börja stifta lagar.

– Vi vill att de unga ska få makten nu, våran generation kan inte längre, det säger Laura Vartanyan till vår korrespondent.

Hon är i 70-årsåldern, vandrar på julmarknaden, med en vacker scarf i gult, blått och rött som fladdrar i vinden.

Hon har hopp om att allt ska bli annorlunda i Armenien. Vad händer om de misslyckas, frågar jag.

– Det kan helt enkelt inte misslyckas. De har viljan, jag är säker, säger Laura. Och hennes två pensionärs-kompisar Lilith och Karine håller med.

– Vi gillar att vara revolutionärer, det blir bättre, och gud är med oss, då blir det bra, säger de.

Det var i mars i år. Den gamle ledaren Serzj Sargsian som haft makten sedan 2007, hade ändrat konstitutionen och ville sitta kvar, men bli premiärminister istället för president.

Folk fick nog och med hjälp av fredliga protester tvingade de och ledaren Nikol Pashinyan bort honom. Men sedan dess har det varit svårt.

Arbetet med alla löften, få bort korruptionen, skapa nya jobb och få ner fattigdomen har gått trögt, eftersom parlamentet styrs av den tidigare majoriteten.

Mycket pekar på att det kommer att ändras i dag, när folk går till valurnorna. Men det är inte alla som ska rösta.

I ett stånd på julmarknaden friterar två av Armeniens 14 000 syriska flyktingar falafel.

– Kanske skulle jag gå och rösta, men jag är inte medborgare här ännu, säger Kevork. Han är armenier från Syrien, men väntar med medborgarskap för att slippa tjänstgöra vid fronten i Nagorno-Karabach.

Shushan som är på julmarknaden med sin son, hon hoppas på att det blir ett bättre val i dag än de gamla valen, där var det bara en massa fusk, men hon tänker inte rösta.

– Det finns ingen att rösta på, jag ville ha något nytt, men de nya revolutionärerna är bara på jakt efter de gamla ledarna.

Folk förändras när de får makt, tycker Shushan, de börjar tänka och leva på ett annat sätt och det är mycket dåligt.