Svenskt EU-inflytande kan minska

EU-kommissionens ordförande, Romano Prodi, vill flytta över en hel del makt från hela unionen till EMU-länderna. Det framgår av en rapport som han nyligen presenterade för Europaparlamentet.
Kommissionen vill att de tolv länderna som är med i EU:s valutaunionen EMU ska stärka sin makt, på bekostnad av de som inte är medlemmar, alltså Sverige, Danmark och Storbritannien. Det ska ske genom att eurogruppen får formell rätt att fatta beslut efter diskussioner bakom dörrar som är stängda för de som inte anslutit sig till euron. Idag träffas visserligen euroländerna för sig, men bara för diskussioner, beslut får anstå tills alla 15 är samlade. Men det vill alltså kommissionen ändra på. EU-kommissionens ordförande Romano Prodi vill också att kommissionen ska få större makt, så att det inte blir regeringar som exempelvis får besluta om ett land ska prickas därför att det inte sköter sin ekonomi. För en tid sedan slapp Tyskland och Portugal prickning, när kommissionen ville ha en sådan därför att de två inte haft en tillräckligt hård budgetpolitik.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".