En kvinna och en man.
Elisabeth Svantesson och Anders Ygeman. Foto: Lars Pehrson/TT och Johan Nilsson/TT.

M om budgetkritiken: Bara trams

1:34 min

Den budget som Moderaterna och Kristdemokraterna har lagt fram kommer inte någon att kunna regera med, säger Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen Anders Ygeman i P1-morgon.

Men moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson avfärdar kritiken.

– Det är trams, säger hon.

I dag röstar riksdagen om statsbudgeten för nästa år och Moderaternas och Kristdemokraternas förslag väntas vinna omröstningen.

Deras budgetreservation är på 28 sidor och är betydligt tunnare än en vanlig statsbudget, som brukar kallas för "den nådiga luntan", och vara på flera tusen sidor. Det här är bakgrunden till att Stefan Löfven har kallat den för "en servettskiss".  Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen Anders Ygeman är också kritisk. 

– De här 28 sidorna kommer ingen regering att kunna regera med. En tillträdande regering, oavsett färg, kommer att behöva lägga fram en ändringsbudget, för att få fram en budget som man kan regera med, säger Anders Ygeman i P1-morgon.

De 28 sidorna som kritiseras av Socialdemokraterna är dock bara ett tillägg till statsbudgeten och kan inte jämföras med en fullödig statsbudget, något som fick Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson att ryta till i P1-morgon.

– Självklart är det bara trams, sa hon. 

– Alla våra förslag är väl genomarbetade och genomtänkta. När jag hör Stefan Löfven känner jag att det är en person som räknar med en förlust i kammaren i dag, han låter som en dålig förlorare helt enkelt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista