Löfven om väntade misslyckandet: "Beklagar partiernas besked"

1:13 min

På fredag ska riksdagen rösta om Stefan Löfven som statsminister. Men som det ser ut just nu kommer han att förlora.

I en kommentar till Ekot skriver Stefan Löfven att han beklagar de övriga partiernas besked.

Som väntat föreslår talmannen att riksdagen på fredag morgon ska rösta om Stefan Löfven som statsminister.

Men både Centerpartiet och Liberalerna har ju meddelat att de tänker trycka på röd knapp, sedan försöken att få till ett blocköverskridande samarbete har misslyckats.

Det betyder att Stefan Löfven - precis som Moderatledaren Ulf Kristersson i den första statsministeromröstningen som genomfördes - ser ut att röstas ned.

"Jag beklagar att de besked som de andra riksdagspartierna hittills har gett innebär att talmannens förslag inte heller den här gången ser ut att gå igenom. Men det är viktigt att processen går vidare så att Sverige så snart som möjligt kan få en regering på plats", säger Stefan Löfven i en skriftlig kommentar till Ekot.

Han kommer inte att vara på plats i kammaren på fredag, eftersom det är toppmöte i Bryssel. 

Andreas Norlén berättar att han och Stefan Löfven varit ense om förutsättningarna för den process som föregått dagens besked.

– Vi var överens om att den här processen kunde sluta med en prövning i kammaren av honom som statsminister oavsett hur eventuella förhandlingar skulle sluta, säger talmannen.

Om Stefan Löfven röstas ned på fredag så kommer Andreas Norlén "genast" att samtala med partiledarna på nytt – och diskutera vad som är en rimlig väg framåt.

Han stänger inte dörren för att det kan bli ytterligare en statsministeromröstning före jul.

- Det vill jag inte utesluta, säger han.

Men Norlén anser att ett extraval skulle vara skadligt för förtroendet för det politiska systemet.

– Det vore ett misslyckande. Att efter ett val med så högt valdeltagande, bland de högsta i den demokratiska världen, gå till väljarna och säga att vi inte lyckats förvalta det resultat ni gav oss, säger han.