Prylar för miljoner säljs på nätet.

Miljonaffärer på internet granskas

Över 500 personer som importerar och säljer hemelektronik via nätet granskas av Skatteverket. Enligt en stickprovskontroll har bara två av tio registrerade företag och flera av säljarna lever på bidrag samtidigt som de säljer varor för miljoner.

Det är i ett omfattande samarbete med tullen som Skatteverket hittat över 500 privatpersoner som i många fall via hemsidor eller populära auktionssajter bjuder ut lika mycket varor som vilken välsorterad elektronikaffär som helst.

När Skatteverket för ett par veckor sedan gjorde en första stickprovskontroll på 100 av de här personerna, visade det sig att bara två av tio har registrerade företag, betalar moms och skatt.

– Om åtta av tio som bedriver näringsverksamhet på de digitala torgmarknadsplatserna inte tar upp det så är det allvarligt. Det vore riktigt illa, säger Dag Hardyson, ansvarig skatterevisor och samordnare för kontroll av näthandel på Skatteverket.

Organiserad handel
Auktionssajterna är tummelplatser för allt möjligt, för folk som letar antikviteter, gamla böcker, eller nya elektronikprodukter. Det senare är något som Skatteverket misstänker förs in i stora mängder från Asien och Kina utom kontroll för myndigheterna.

– Man bedriver en organiserad handel, säger Dag Hardyson.

Man har lager et cetera?

– Ja, det tror vi.

Bidragstagare
En del av de granskade personerna har också visat sig ha a-kassa och föräldraförsäkring samtidigt som man säljer importvaror för 100 000-tals kronor skattefritt, enligt Dag Hardysson.

– Om det är så att personer har betydande intäkter av näringsverksamhet och inte deklarerar dem utan i stället har bidrag, så utgår jag ifrån att vi kommer att meddela de myndigheterna, säger han.

Och det här är någonting ni har stött på i den här stickprovskontrollen?

– Ja, absolut.

Magnus Thorén
magnus.thoren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".