Stor brist på blodgivare

Det råder stor brist på blodgivare i landet, minst dubbelt så många mot dagens 250 000 skulle behövas för att täcka upp behovet av blod vid landets sjukhus. Blodbristen är som mest tydlig i storstäderna, där människor inte längre anser sig ha tid att gå och tappa blod och därför satsar nu blodcentralerna allt mer på att söka upp nya blodgivare.
Det råder stor brist på blod i Sverige i dag och det är därför som fler blodbussar nu har börjat rulla på vägarna. Bussarna söker upp potentiella blodgivare vid köpcenter och arbetsplatser, för det behövs en kvart miljon nya blodgivare, säger Lena Haglund på blodcentralen Kungstappen i Stockholm. – Bristen på blod är allra störst i storstäderna, där dom stora sjukhusen ligger och där människor inte längre anser sig ha tid att besöka blodcentralerna, säger Lena Haglund. Blodcentralerna satsar nu på att synas för att locka till sig nya givare, under torsdagen på den internationella blodgivardagen delas till exempel priset “årets blodgivningsinsats” ut för första gången. Blodbussarna är bra marknadsföring, tack vare bussens återkommande besök vid Polishuset i Stockholm har bland andra Filippa Schaber blivit en av dom som låter sig tappas på en halvliter blod med jämna mellanrum. – Det är så praktiskt. Jag behöver bara åka ner med hissen. Jag skulle aldrig lämna blod annars om inte blodbussen kom hit, säger Filippa Schaber.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".