Utrikesministern kräver besked om fängslad svensk

På torsdagen träffar utrikesminister Anna Lindh Syriens vice premiärminister och utrikesminister Farouk Al-Sharaa i Stockholm, och Anna Lindh förväntas då bland annat kräva besked om vad som skall hända med den 34-årige svensk som sedan tre månader sitter fängslad i Damaskus.
Den 34-årige svensken var på väg till sitt gamla hemland Irak i början av mars för att hälsa på sin familj. Men han åkte via Syrien, och när han skulle lämna ett meddelande till en väns familj i Syrien så stod underrättelsetjänsten där och grep honom. Larmade UD Ingen visste vad som hänt, förrän 34-åringens hustru hemma i Sverige slog larm till UD, som i sin tur bad ambassaden i Damaskus undersöka ärendet. Och först då, i mitten av april, fick de bekräftat att svensken faktiskt satt fängslad i Damaskus. Bett om besked snarast Mannens familj är frustrerad över att det har tagit så lång tid, och Sveriges ambassad har bett om besked snarast, och händer inget framåt nästa vecka skall de stöta på igen hos det syriska utrikesministeriet. Oklara misstankar Fortfarande är det oklart vad svensken egentligen misstänks för av den syriska militära underrättelsetjänsten, mer än att de säger att han kan ha haft “samröre med terrorism”. Oacceptabla förhållanden Anna Lindh förväntas också på torsdagen säga till Syriens utrikesminister att Sverige inte tycker att det är acceptabelt att hålla svenskar fängslade, utan möjligheter att kommunicera med omvärlden, och utan att berätta nånting för svenska myndigheter.
Jenny Nordberg, reporter på Ekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".