Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Trögt att effektivisera europeiska ekonomier

Det går väldigt trögt med att göra ekonomierna i europeiska unionen effektivare. Om inte EU tar krafttag kommer de uppsatta målen inte att nås. Det framgår av en rapport som EU-kommissionen presenterar senare på torsdagen, enligt källor till Ekot.
Det är gott om varningstecken i den rapport som kommissionär Erkki Liikanen lägger fram senare på torsdagen. Om det går riktigt illa, kan de höjningar av levnadsstandarden, som vi vant oss vid, stanna av helt så att vi inte får så mycket mer pengar i plånboken som vi haft de senaste åren. Tjänstesektorn viktig Ett problem är att det är svårt att göra tillverkningen av tjänster effektivare. Att göra en TV-apparat har förändrats mycket genom åren, nya processer har gjort det mycket billigare. Men motsvarande vinster är mycket svårare att uppnå vid produktion av tjänster. Siffror i Liikanens rapport visar att tillväxten vid produktion av tjänster bara är hälften så hög som vid framställning av varor. Samtidigt som tjänstesektorn är mycket viktig inom unionen. Komissionen varnar Det är en förklaring till att kommissionen varnar för att de höjningar av inkomsten som vi vant oss vid inte är självklara i framtiden. En orsak till problemen är att medborgarna inte får tillräckligt med den typ av utbildning som ekonomierna behöver. Svenska ljuspunkter Men för svensk del finns ändå en del ljuspunkter. För Sverige tillhör, tillsammans med bland andra Finland och Irland, de länder inom unionen som har högst tillväxt under andra halvan av 1990-talet. Även om det just för svensk del inte fortsatt för år 2001. Liikanen varnar Sammantaget är ändå problemen så stora att Liikanen nu varnar för att de mål som sattes upp av unionen för ett par år sedan, att EU skulle bli lika effektivt som USA senast år 2010, att det finns en klar risk för att det inte blir verklighet.
Willy Silberstein, SR:s korrespondent i Bryssel
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".