Merrill Lynch får efterföljare

Det är inte bara i Sverige som man har tröttnat på dåliga aktieråd. I USA anklagas finansjätten Merrill Lynch för att ha vilselett sina kunder och på tisdagen gick firman med på att betala ett miljardskadestånd för att slippa en stämning. Den uppgörelsen väntas nu leda till fler hot om rättsprocesser mot amerikanska finanshus, rapporterar vår korrespondent i New York.
Det här är bara toppen på ett isberg - det var den mest använda kommentaren efter Merrill Lynchs uppgörelse med delstaten New Yorks chefsåklagare - där företaget lovar att betala en straffavgift och ändra sin kritiserade uppdelning, eller snarare brist på uppdelning, mellan analysverksamhet och rådgivning. Och flera hot vilar fortfarande över mäklarjätten - och andra finanshus - det talas om den största krisen för Wall Street sen depressionen i slutet av 20-talet. Många aktieägare som känner sig lurade driver på med stämningar som kan kosta finansmäklarna mångmiljardbelopp, och enskilda medarbetare hotas med åtal för bedrägeri. Investerare som uttalar sig säger att dom inte har några större förväntningar på att mäklarfirmorna trots alla stora ord nu om bot och bättring kommer att förändra sin verksamhet, samtidigt får aktieägarna själva kritik för att dom varit för naiva och inte sett de självklara riskerna med att helt lita till vad finanshusen sagt och rekommenderat. Och inte lär mäklarna heller skrämmas av Merrill Lynchs skadestånd på 100 miljoner dollar, skriver en krönikör - firman la till exempel förra året ut mer än tre gånger så mycket på frimärken och kontorsutrustning. Anders Ask, New York
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".