Bildkollage.
Foto: Fredrik Sandberg/Gustav Sjöholm/Bertil Ericson/TT

FBI varnar Säpo: Medicinhackningar nytt bioterrorhot

2:18 min

Svensk patientdata kan ha läckts till okända parter. 

Det misstänker Edward You, FBI:s chef för biologiska vapen, som nu uppmanar Säpo att gå igenom rapporterade hackerattacker mot medicinska datacenter.

– Patientuppgifter tillsammans med DNA-data är lika värdefulla som olja, säger han.

Den hittills största hälsohackerattacken i USA hände för tre år sedan. Då blev nästan 80 miljoner personers medicinska uppgifter stulna från sjukförsäkringsbolaget Anthem Blue Cross enorma okrypterade databas. Enligt FBI misstänks kinesiska spioner ligga bakom stölden.

– Patientuppgifter tillsammans med DNA-data är lika värdefull som olja, och något stater vill lägga beslag på. Det handlar om att lägga grunden för framtidens skräddarsydda medicin som kan dra in mycket pengar, säger Edward You.

– Det handlar inte bara om Kina, utan det land som lägger beslag på mest diversifierad data kommer äga framtidens läkemedelsmarknad.

Enligt honom är det tydligt att Kina, som nu investerar 90 miljarder kronor för att bli bäst inom skräddarsydd medicin, försöker komma åt så mycket dna och hälsodata som möjligt från olika befolkningar.

Kineserna själva delar däremot inte med sig av sina dna-databaser till andra länder.

Eftersom hälsodata kan innehålla känsliga personliga uppgifter så kan den dessutom användas för utpressning. Det här anser FBI är ett nytt bioterrorhot i klass med farliga virus och bakterier och måste tas på större allvar internationellt.

– Min önskan är att Sverige och Säpo tittar på de få rapporterade hackerattacker som gjorts mot medicinska databaser i Sverige, säger Edward You, och noga undersöker vilken sorts information som läckt och till vem.

Till exempel misstänks röntgenapparater och magnetkameror på svenska sjukhus ha varit utsatta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista