Rådet "is i magen" räcker inte

Ha is i magen, sitt still i båten. Är det råd som din bankman ger dig när du undrar vad du och familjen ska göra med era sparpengar?
Ett nytt lagförslag som lämnades över till regeringen i dag går ut på att den här typen av generella råd inte ska vara tillräckliga i framtiden, den som kallar sig rådgivare ska veta vad han sysslar med och råden ska vara individuella. För tjugo år sedan ägde var femte svensk aktier direkt eller via fonder. Idag är siffran åtta av tio. Utvecklingen har öppnat en enorm marknad för banker och andra som vill tjäna pengar på vårt sparande. Men den snabba utvecklingen har också lett till allt fler fall där kunderna fått direkt olämpliga råd, enligt förre Säpochefen Anders Eriksson som idag överlämnade sin utredning till konsumentminister Brita Leijon. Den nya lagen, om den blir verklighet, innebär att den som kallar sig rådgivare måste ha en viss kompetens. Råden som ges ska dokumenteras och den rådgivare som agerar vårdslöst ska kunna dömas till att betala skadestånd. Råden ska också vara anpassade till individen. Generella råd som att ha is i magen, inte lägga alla ägg i samma korg och att tänka långsiktigt duger inte enligt Anders Eriksson. Lagen är tänkt att börja gälla från första juli nästa år och Brita Leijon tror att hon kan få med sig de andra partierna.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".