Hårdare regler diskuteras för aktieanalytiker

Skandalen runt den amerikanska investmentbanken Merril Lynch kan få konsekvenser också i Sverige. Merril Lynch fick i tisdags böta motsvarande en miljard kronor för att ha gett missvisande köpråd av aktier till kunderna.
Finansinspektionen ska diskutera hårdare regler för aktieanalytiker som arbetar på den svenska finansmarknaden. Myndigheten ska ha möte med branschorganisationen Fondhandlarföreningen och Stockholmsbörsen för att diskutera en ökad reglering. Det säger Finansinspektionens generaldirektör Claes Norgren till Ekot. Anledningen är skandalen kring investmentbanken Merril Lynch i USA. Banken fick i tisdags böta motsvarande en miljard kronor för att ha gett missvisande köpråd av aktier till de amerikanska kunderna. Den amerikanska Finansinspektionen har i dagarna tagit fram hårdare regler för aktieanalytiker och det är dessa regler som nu ska diskuteras i Sverige. Det handlar exempelvis om förbud för analytiker att göra analyser på aktier som börsintroduceras genom samma finansföretag, om att aktieanalytikerna inte får ha samma chef som de som arbetar med företagsaffärer och om förbud mot att analytikers lön knyts till hur det går med företagsaffärerna.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".