BO Elisabeth Dahlin
1 av 2
BO Elisabeth Dahlin. Foto: TT.
Fyraåringen Kevin dödades i Dottevik utanför Arvika för nitton år sedan
2 av 2
-- Om barn misstänks för grova brott är det extremt viktigt att de får samma rättigheter som vuxna, att deras sak prövas och att de har rätt till en försvarare, säger BO Elisabeth Dahlin. Ett exempel på hur fel det kan bli när så inte sker är det s k Kevinfallet i Dottevik utanför Arvika för nitton år sedan. Foto: Tommy Pedersen / TT

BO vill se fler rättegångar när barn misstänks för brott

2:06 min

En ny regering måste utreda hur barns rättssäkerhet kan stärkas, kräver BO, som vill att brottsmisstänkta under 15 år ska få prövning i domstol.

Unga personer som misstänks för mord, grov misshandel eller våldtäkt utreds oftast av polisen, istället för att få en prövning i domstol genom en rättegång.

Det vill Barnombudsmannen, BO ändra på, precis som de jurister som uttalade sig i Ekot här om dagen.

BO har tidigare skickat en skrivelse till regeringen, där BO krävt att barn enklare ska kunna ställas inför rätta. 

– Vi förväntar oss att en kommande regering skyndsamt tydliggör lagstiftningen och understryker att barn precis som vuxna ska betraktas som oskyldiga till dess att deras skuld fastställs. Vi kan inte ha den här rättsosäkerheten när det gäller barn, säger BO Elisabeth Dahlin till Ekot.

Som lagen ser ut idag är det möjligt att ställa barn under 15 år inför rätta, men det ligger på socialnämnden att begära det.

Socialnämnden kan ansöka om att en så kallad bevistalan väcks, vilket innebär att domstolen prövar om barnet begått brottet, utan att döma ut något straff.

De senaste sju åren har det bara hänt tre gånger, nu senast i Jönköping, där en 14-åring ställts inför rätta, misstänkt för att ha deltagit i dödsmisshandeln av en hemlös EU-migrant i Huskvarna.

Men det borde göras oftare, tycker BO.

– Därför är det så viktigt att åklagaren själv ska kunna ta initiativ till en bevistalan, säger Elisabeth Dahlin, som tycker att lagen ska ändras.

Även om en rättegång kan vara traumatisk för ett barn, så är det bättre än att barnet riskerar att bli oskyldigt utpekat, menar BO Elisabeth Dahlin.

Ett exempel på hur illa det kan gå är fallet Kevin, där två små pojkar på lösa grunder felaktigt pekades ut som ansvariga för mord.

– Att bli utpekad för något och inte få det prövat kan ge livslånga konsekvenser för det enskilda barnet. Om barn misstänks för grova brott är det extremt viktigt att de får samma rättigheter som vuxna, att deras sak prövas och att de har rätt till en försvarare, säger BO Elisabeth Dahlin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista