SD riksdagsledamot: Det var ett standardlösenord

1:21 min

Jonas Millard (SD) har använt samma lösenord på både kontot som publicerat inlägg med kvinnoförnedrande innehåll och sin jobbmejl, rapporterar DN.

Det handlar om ett konto som Sverigedemokraternas riksdagsledamot Jonas Millard startade 2002.

På kontot publicerades bland annat inlägg som enligt Dagens Nyheter uppmuntrar till misshandel och våldtäkt. Millard själv erkänner att han skrivit flera av inläggen på kontot men menar att andra personer ska ha skrivit de grova inläggen. 

Enligt DN ska lösenordet till kontot vara samma som Millard använt till åtminstone sju andra nättjänster, bland annat mejladressen han hade som oppositionsråd i Örebro kommun.

Ekot har sökt Jonas Millard på telefon, han vill inte ställa upp på en bandad intervju men säger till Ekot att han inte visste att kontot var hackat på den tiden då han använde det som oppositionsråd och att han även lämnat ut lösenordet till vänner och familj.

Enligt Jonas Millard ska runt 20 personer haft tillgång till kontot och i en intervjun med Dagens Nyheter säger Millard att han använde något slags standardlösenord.

På frågar varför han inte har bytt lösenord på kontot trots att han sett att opassande inlägg publicerats säger han att han har försökt, men att han inte kan eftersom e-postadressen inte längre existerar.

Men enligt hemsidan där kontot finns registrerat behöver man inte ha tillgång till e-postadressen för att för att kunna byta lösenord, utan att det räcker med nuvarande användarnamn och nuvarande lösenord.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista