Sverigedemokratiske riksdagsledamoten Jonas Millard
Sverigedemokratiske riksdagsledamoten Jonas Millard. Foto: Per Knutsson / TT

Millard sitter kvar efter anklagelser om kränkande inlägg

2:19 min

DN har avslöjat att den sverigedemokratiske riksdagsledamoten Jonas Millard, har ett Flashbackkonto med grovt kränkande inlägg riktade mot kvinnor. Men det innebär inte att han behöver lämna riksdagen. Det anser både han själv och partiet.

– Jag har ju haft en öppenhjärtig dialog med gruppledningen i riksdagen och vi har resonerat. Och i dagsläget så finns det inga andra planer än att jag sitter kvar i riksdagen, säger Jonas Millard.

Jonas Millard är omvald för en andra mandatperiod som riksdagsledamot och är bland annat Sverigedemokraternas ordinarie representant i Konstitutionsutskottet, KU. Ett tungt och viktigt uppdrag.

Därför är Dagens Nyheters avslöjanden om att Millard har ett konto på skvallersajten Flashback Forum, där man anonymt kan säga i princip vad som helst, utan att behöva stå för det, extra känsliga. På detta konto har exempelvis tips om hur man våldtar kvinnor förekommit.

Men Jonas Millard hävdar bestämt att det inte är han som skrivit inläggen. Kontot startade han tillsammans med kompisar under gymnasietiden.

– Syftet med kontot, eller med flera av de kontona som vi skapade, var att testa IT-säkerheten på forumet Flashback. Det skulle vi göra genom att korsposta olika inlägg, det vill säga att man använde olika användarnamn från samma IP-adress för att på så sätt utröna om serven registrerade IP-adresser.

Men det förklarar väl inte innehållet på det här kontot?

– Nej, men det förklarar däremot att det är flera andra personer som haft tillgång till och även använt kontot.

Men har du inte, när du varit inne på Flashback sett de här andra inläggen? Har du inte reagerat på innehållet själv?

– Jo, jag har reagerat på det och det har jag såklart tillstyrkt till både media och särskilt till DN, och jag har även undersökt om man kan radera kontot eller ta bort inlägg eller så, och den möjligheten finns ju som bekant inte när det gäller forumet på Flashback.

I DN:s artiklar har påpekats att Jonas Millard använt samma lösenord på Flashback, som på andra ställen, bland annat en tidigare jobbadress på nätet. Men det stämmer inte, säger han.

– Jag säger inte att DN har fel, men jag har i alla fall prövat det lösenord de uppger att det ska vara och det fungerar inte och det innebär att jag faktiskt har ändrat lösenordet, men det här är som sagt väldigt många år sedan och jag har svårt att kunna ge en exakt förklaring till hur jag agerade då, när jag upptäckte det här.

Att Jonas Millard försökt ändra lösenordet till kontot skulle alltså i så fall, menar han själv, visa att han försökt få bort de personer som lagt ut de kvinnoförnedrande texterna. Ekot har sökt Flashback för uppgift om vilka regler som gäller för den som vill avsluta ett konto, men inte fått något svar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista