Polisen letar spår vid mordplatsen.

Nya uppgifter om dubbelmord i Linköping

Polisen går på onsdagen ut med ett nytt detaljerat signalement på den man som misstänks ligga bakom dubbelmordet i Linköping för nästan ett år sedan. Det är nya vittnesuppgifter som gör att hoppet ökar om en lösning, säger biträdande spaningsledare Benniet Henricsson.

– Det är ett vittne som möter en man på övergångstället mellan Djurgårdsgatan och Lasarettsgatan strax före klockan åtta. Vittnet får ögonkontakt med den här mannen och den beskrivning hon ger av honom stämmer mycket väl med annan iakttagelse vi har av en man vid mordområdet, säger Benniet Henricsson.

Flera olika signalement
Ett av de stora problemen i utredningen av morden på den åttaårige pojken och den 56-åriga kvinnan har varit skiftande signalementen. Men tack vare de nya uppgifterna anser sig polisen nu säker på att det rör sig om en blond man med mörk mössa, svart täckjacka och svarta träningsbyxor, troligen med någon vit rand på och vita gymnastikskor.

Kvinnan ska ha mött den förmodade mördaren på övergångsstället bara ett par minuter efter morden och av någon speciell anledning, som polisen inte vill avslöja, ska hon ha reagerat på honom.

Vittnet hörde första gången av sig redan dagen efter morden men försvann då i den stora mängden av tips.

– Vittnet ringde in till en tipstelefon men då framkom inte sådana detaljer som det har gjort nu och som har gjort att vi har satt det i samband med att det kan ha varit gärningsmannen, säger Benniet Henricsson.

Hoppas fler hör av sig
Polisen i Linköping hoppas nu att de nya uppgifterna ska få fler att höra av sig både från övergångsstället och från själva mordplatsen.

– Jag anser det märkligt att ingen har passerat mordplatsen när dådet skedde, för det har i alla fall tagit någon minut eller två, säger han.

Tror du att det finns vittnen som inte har vågat höra av sig?

– Jag är orolig för att det är så. Jag vädjar till sådana som har gjort iakttagelser av själva händelsen att höra av sig till polisen i Linköping, säger Benniet Henricsson vid Linköpingspolisen.

Daniel Rundqvist
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".