Spelade psyksjuk - fick ersättning i sju år

I sju år lyckades en kvinna i Lund lura till sig över en miljon kronor i sjukersättning genom att låtsas vara schizofren. Försäkringskassan granskar nu flera liknande fall av misstänkt fusk.

1993 sökte kvinnan hjälp och fick ett läkarintyg som tydligt visade att hon led av schizofreni och hon förtidspensionerades.

Hon avslöjades av en slump då samme läkare sju år senare mötte henne på stan. Då var hon fullt frisk och erkände att hon bluffat. Försäkringskassan drog då in förtidspensionen, men valde att inte kräva pengarna tillbaka och polisanmäla kvinnan.

Felaktigt beslut
Försäkringskonsult Bengt Olle Andersson i Skåne har granskat fallet och menar att försäkringskassan borde agerat annorlunda.

– Vi har fattat ett felaktigt beslut. Är det så att vi misstänker att det är fusk som i det här fallet då ska det polisanmälas, säger han.

Granskar nya fall
Trots att försäkringskassan fattat ett felaktigt beslut väljer man också nu att inte kräva pengarna tillbaka och polisanmäla kvinnan.

Anledningen till det är att det bara återstår några månader av preskriptionstiden, men fallet med den låtsasschizofrena kvinnan har gjort att man nu granskar liknande fall av misstänkt fusk.

- Däremot så har vi fått impulser ifrån läkaren om att det kan finnas fler sådana här ärenden och dem har vi börjat att titta på. Det gäller ett tiotal ärenden med psykiska diagnoser.

Hur mycket pengar kan det röra sig om där, vet ni det?

– På längre sikt gäller det miljonbelopp.

Försäkringskassan har nu JO-anmälts för att man inte krävt tillbaka pengarna och försäkringskonsult Bengt Olle Andersson har ingenting emot den granskningen. Man vet ju redan att man gjort fel. Däremot betonar han vikten av att läkarnas roll diskuteras.

– Det är en tragisk utveckling om vi i ökad utsträckning ska tvingas misstänkliggöra sjuka människor. Det är ju därför som det är oerhört viktigt att läkarna tar sitt ansvar och kommer in med rätt underlag, säger Bengt Olle Andersson.

Jens Ericson, Malmö
jens.ericson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".