Liberalernas Jan Björklund och Moderatledaren Ulf Kristersson.
Liberalernas Jan Björklund och Moderatledaren Ulf Kristersson. Foto: Stina Stjernkvist/TT och Pontus Lundahl/TT.

Ännu ett L-förbund vill släppa fram Kristersson

2:24 min

Ytterligare ett av Liberalernas länsförbund - Västerbotten - vill nu att partiet ska släppa fram Moderatledaren Ulf Kristersson i en kommande statsministeromröstning. Det framgår av ett mejl som skickats till Jan Björklund och riksdagsgruppen, och som Ekot har tagit del av.

I fredags röstade ju riksdagen - som väntat - nej till Stefan Löfven som statsminister. Tidigast i morgon kommer talmannen Andreas Norlén att berätta om nästa steg i den komplicerade regeringsbildningsprocessen.
 
På ett telefonmöte i går diskuterade länsförbundet i Västerbotten det parlamentariska läget. "Vi är överens om att det är ett svårt läge", står det i ett mejl som har skickats till Jan Björklund och till partiets riksdagsledamöter. Men om "stödet för Ulf Kristersson än en gång ska prövas i riksdagen så bör vår Riksdagsgrupp välja att släppa fram honom", har förbundsstyrelsen beslutat. En ledamot reserverade sig.

Förbundsstyrelsen i Västerbotten konstaterar att partiledaren Jan Björklund har försökt få till stånd ett konstruktivt samarbete över blockgränserna men på grund av Centerns avhopp kan "kan den vägen inte anses möjlig längre".

I mejlet skriver styrelsen också att Liberalernas opinionsstöd kraftigt har försvagats och att ett extra val behöver undvikas. "Liberalerna kan genom att släppa fram Ulf Kristersson som statsminister för en M/KD regering och sedan inta en oppositionsroll nyttja det nya uppkomna utrymmet i mitten av svensk politik. Det ger oss möjlighet att profilera oss tydligt, göra upp i olika sakfrågor och stärka partiets framtida ställning på ett konstruktivt sätt."

Liberalerna är splittrade om nästa steg i regeringsfrågan. Flera länsförbund - som Sörmland, Örebro och Skåne - vill släppa fram Ulf Kristersson, medan Stockholms län och Uppland har sagt nej till en regering där Sverigedemokraterna får inflytande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista