EU går emellan – Polen får inte tvinga domare till pension

1:32 min

Polen måste omedelbart stoppa lagen som tvingar polska domare att gå i pension, mot deras vilja.

Det säger EU-domstolen som vill hindra politiker från att styra rättsväsendet.

Den polska regeringen måste genast upphäva lagen som tvingar bort vissa domare i landets högsta domstol. Det säger EU-domstolen i ett så kallat interimsbeslut i väntan på slutgiltig dom som väntas om några månader.

Den polska lagen, som trädde i kraft i april i år, sänker pensionsåldern för domare i landets högsta domstol från 70 till 65 år.

Enligt den polska regeringen är syftet med lagen att göra sig av med domare som suttit kvar sedan kommunisttiden.

Lagen har gjort att en relativt stor andel av domarna i högsta domstolen har tvingats bort mot sin vilja. De har visserligen kunnat ansöka om att få jobba kvar men bara om det godkänns av landets president.

Lagen har mött hård kritik för att den därmed ger politiker makt över landets rättsväsende. Inte minst från EU-kommissionen som anser att den bryter mot EU:s rättsstatsprinciper. Det är också kommissionen som tagit frågan till EU-domstolen, som nu alltså delvis gått på kommissionens linje genom interimsordern att Polen måste upphäva lagen.

Redan i oktober kom EU-domstolen med ett liknande provisoriskt interimsbeslut.

Polens nationalkonservativa regering, antydde till en början att den skulle strunta i EU-domstolen yttranden och domar. Men regering har nu börjat mjukna. För några veckor sedan lade den fram ett lagförslag om att domarna som tidigare tvingats bort ska få jobben tillbaka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista