Säpo kan ingripa mot hot från kriminella

Uppdaterad 16:00
De växande hoten från kriminella mot anställda inom rättsväsendet kan bli en arbetsuppgift för säkerhetspolisen. De allt vanligare hoten och trakasserierna mot dem som arbetar inom rättsväsendet kan hota hela samhället, säger Säpochefen Klas Bergenstrand.

– Vår grunduppgift i Säpo är att försvara den svenska demokratin, våra politiska friheter, våra system och våra strukturer, säger Klas Bergenstrand. Ser vi allvarliga hot eller angrepp mot den typen av strukturer då är vår uppgift att ingripa och vidta åtgärder.

– Om kriminella personer eller gäng lyckas slå ut rättsväsendet då är det en utomordentligt allvarlig situation men jag tror inte att vi befinner oss där i dag.

Rädsla inom rättsväsendet 
Det är enligt Klas Bergenstrand viktigt att följa utvecklingen noggrant och om det behövs kommer SÄPO också att gripa in med sin kompetens när det gäller hot mot viktiga samhällsfunktioner. Det kan handla om råd och stöd till den vanliga polisen eller direkta skyddsåtgärder.

Hoten mot rättsväsendet har ökat. Brottsförebyggande rådet undersöker nu närmare vilka det är som hotar, vilket syfte de har och vilka det framför allt är som hotas.

”Roffe” är en av de många kriminella som har ägnat sig åt hot.

– Jag har levt som kriminell i hela mitt liv så det har funnits många situationer där man har träffat myndighetspersoner som man på ett eller annat sätt har försökt att få efter sin egen vilja, säger ”Roffe”. 

Hur har du gjort då?

– Både med hotfulla ord och hotfullt beteende.

Myndigheternas egna sammanställningar visar att hot och trakasserier ökar bland annat mot anställda vid tullen, skattemyndigheten och kronofogdar. Brottsforskaren Lars Korsell leder undersökningen vid Brå och han ser ett mönster.

– Det börjar med trakasserier och kan fortsätta med hot och regelrätt våldsutövning både mot personer och mot egendom.

Hot mot rättssystemet 
Säpochefen Klas Bergenstrand känner till flera fall där personer inom rättsväsendet inte vågat fortsätta en utredning på grund av hot. Det förekommer allt från subtila hot till rena trakasserier. 

Den organiserade brottsligheten har också vuxit kraftigt under senare år. De kriminella gängen har blivit sju gånger fler på tio år.

Att de genom hot försöker stoppa rättsprocesser är mycket allvarligt, säger Klas Bergenstrand. Både för den enskilde som hotas och för hela rättssystemet.

Säpo följer därför utvecklingen noggrant för att eventuellt gripa in.

– Ytterst ska vi vidta direkta skyddsåtgärder. Vi är inte framme vid en sådan situation att vi kan påstå att demokratin inte fungerar, men vi följer utvecklingen.

Hur allvarligt ska det bli för att Säpo ska gripa in?

– Det går inte att lämna några säkra svar på detta. Vår uppgift är att följa utvecklingen och sedan vidta åtgärder när vi ser att det finns en risk, säger Klas Bergenstrand, chef för Säpo.

Gunilla Österlund
gunilla.osterlund@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".