Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Lärare och läkare demonstrerar i Vladivostok.

Statsanställda strejkar i Ryssland

En miljon statsanställda ryska lärare, läkare och sjuksköterskor strejkar på onsdagen i protest mot låga löner. Trots att det nästa år ska satsas på skola, hälsovård och statlig service är det inte tillräckligt enligt demonstranterna som gick ut på gatorna över hela Ryssland.

– De senaste åren saknas fullständigt pengar till skolan. Vore det inte för föräldrar som betalade extra vid sidan om skulle skolan inte fungera alls, säger fysiklärarinnan Lubov Baranova, som strejkar tillsammans med statsanställda över hela landet.

I demonstrationen fanns plakat med texten lärare de sista hjältarna och talande bilder med bara köttbenen kvar att gnaga på för fattiga statsanställda.

Låga lärarlöner
Lärare och läkare har de lägsta lönerna i landet på mellan motsvarande 500 och 1 000 kronor. En bråkdel av den ryska minimilönen för en industriarbetare. Så få unga väljer lärarbanan och klassrummen fylls av pensionärer, som drygar ut pensionen med en lärarlön.

Lönerna idag räcker inte ens till minimiutgifter för kommunal service som gas, el och vatten, sa fackförbundsledaren i Fjärran östern Vladimir Tjubaj vid demonstrationen i Vladivostok.

En miljon deltar
En miljon beräknas delta i strejken och demonstrationerna under dagen från Vladivostok i öster till Kaliningrad i väster. I sibiriska Kahabarovsk gick 10 000 ut på gatorna i Krasnojarksk och 2 000 i Vladivostok. I Moskva väntas senare på onsdagen minst lika många i demonstrationerna.

Nästa år har president Vladimir Putin lovat höjda löner för lärare och sjukvårdspersonal. Men höjningarna gör inte någon skillnad hävdade demonstranterna som kräver minst fördubblade löner.

– Vi kräver att författningen som garanterar att staten tar socialt ansvar respekteras, sa Vladimir Tjubaj.

Trots att alla ryska barn garanteras gratis skolgång enligt lag, så tvingas föräldrar idag betala för det mesta från skolböcker till reparationer. I vissa attraktiva skolor är avgifterna dryga och föräldrar som inte kan betala får inte plats för sina barn, trots att det strider mot lagen.

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".