Allt fler barn har dåliga tänder - måste sövas ner
Allt fler barn har dåliga tänder - måste sövas ner Foto: TT.

Fler sexåringar drabbas av hål i tänderna

2:22 min

I tandvården i Skåne sövs tio barn i veckan i tandvården – barnen har så många hål i tänderna att det inte går att behandla dem annars.

Det här kan vara en bild som gäller för hela landet, menar Hans Göransson, ordförande för Sveriges tandläkarförbund.

– Jag tror att Skåne är ganska representativt. Det finns lokala varianter, men i stort sett ser det nog ut såhär.

Mer än hälften av barnen i Skåne som får narkos när de ska behandlas är under sju år, och den här typen av skador får stora konsekvenser för de som drabbas.

– Ofta är det väldigt omfattande behandlingar som behöver göras så de blir ofta ganska handikappade efteråt. Då är det inte narkosen, utan sjukdomen i sig som lett fram till sjukdomen.

När det gäller tandhälsa hos barn står sig Sverige bra i internationella jämförelser. Men sedan något år tillbaka har trenden vänt här, och karies ökar nu bland sexåringar i Sverige. Och bland de 30 procent av alla barn som har sämst tandhälsa blir tandhälsan också ännu sämre, enligt siffror från Socialstyrelsen.

– Man får titta från olika vinklar, varför söker patienternas föräldrar inte vård. Där är det säkert rädsla, och i viss mån kan jag tänka mig kulturella förhållanden som spelar roll.

De barn som drabbas värst är de som lever i familjer som är socialt utsatta. Barn mellan tre och sex år i familjer med sämre ekonomi har fyra gånger så stor risk för kariesskador, än barn som växer upp i familjer med bättre levnadsvillkor, enligt en avhandling från Sahlgrenska akademin som publicerades i våras.

Det grundläggande är att förebygga, menar Hans Göransson, förbundsordförande på Sveriges tandläkarförbund.

– Det handlar dels om att förebygga sjukdomen, goda kostvanor och att  förebygga rädsla. Att man ser till att tandvården har möjlighet att ta sig tid att göra en bra inskolning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista