Människor mördas för miljökamp

2:08 min

Att skydda regnskog, bevara fiske eller kämpa för rätt till mark är livsfarligt i vissa länder. Hittills i år har 120 personer mördats på grund av sitt motstånd mot exploatering. Detta enligt preliminära siffror från organisationen Global Witness.

Under FN:s klimatmöte i Polen höll miljöorganisationer en manifestation för människor som dödats när de gjort motstånd mot skövling av natur och rätten till mark.

Varje vecka mördas två människor någonstans i världen av de orsakerna när de försökt skydda regnskog, hejda gruvdrift eller kämpa för rätten till mark. 

Enligt preliminära siffror för 2018 från organisationen Global Witness har 120 personer mördats till och med november.

Makoma Lekalakala från Johannesburg och miljöorganisationen Earthlife Africa ger ett exempel på hur det kan gå till. Hon berättar om en  sydafrikansk man som dödades för sitt motstånd mot gruvbrytning.

– Mördarna kom till hans hus mitt i natten och dödade honom medan hans barn såg på.

Makoma Lekalakala var med om att vinna en rättsprocess mot sydafrikanska staten för ett hemligt avtal med Ryssland om att bygga ut kärnkraft.

Makoma Lekalakala säger att avsikten är att skrämma människor till tystnad när de hör om morden på personer som protesterar:

– Det är toppen på ett isberg. Hot och våld är vanligare än siffrorna visar, säger Makoma Lekalakala.

Latinamerika utmärker sig för många mord på motståndare till exploatering av resurser. Det land där flest personer dödas är Brasilien. Filippinerna har också många fall. Men jämfört med det dystra rekordet år 2017 på 207 dödade, är årets siffra betydligt lägre.

– Men det är för tidigt att avgöra om det är ett trendbrott eller om rapporteringen släpar efter, säger Victor Åström som arbetar med biståndsfrågor på Naturskyddsföreningen.

Han säger att vissa företag är totalt hänsynslösa, det visar en dom nyligen för mordet på miljöaktivisten Berta Caceres i Honduras.

– Då fastställde man ju att de här personerna var yrkesmördare, som faktiskt hade anlitats av det dammföretag som bedrev ett projekt där man skulle upprätta en damm och där lokalbefolkningen hade motverkat det.

– Så där fanns en direkt länk mellan företaget som byggde dammen och att de i sin tur beställde mordet på Berta Caceres, säger Victor Åström på Naturskyddsföreningen.

För att hindra morden krävs effektiva rättsprocesser, enligt Victor Åström:

– Stater som Brasilien, Filippinerna det är många som kommer undan. Där måste rättsstaten stärkas i de länderna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista