Flygbild över Rosengård.
1 av 2
Fastighetsbolaget planerar att renovera och bygga nya bostäder på Rosengård i Malmö. Foto: Johan Nilsson/TT
Bilden visar Anna Heide på fastighetsbolaget Trianon, inne på Rosengårs centrum. Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio.
2 av 2
Anna Heide, affärsutvecklingschef på Trianon. Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio.

Vill prova att ge bostadslån till dem utan sparpengar

2:28 min

Ett annorlunda bostadslån för den som saknar pengar till kontantinsatsen.

Det vill fastighetsbolaget Trianon testa i sitt nybygge på Rosengård i Malmö.

Rosengårds centrum invigdes 1971, byggt tvärs över den breda Amiralsgatan, som nu skär rakt igenom Malmös mest kända miljonprogramsområde. Här planerar ägaren, fastighetsbolaget Trianon, att renovera och bygga om och att bygga nya bostäder, nära ett nytt och mer stadslikt torg. Det ska ersätta det som i dag mest är en trist asfaltsyta vid parkeringen. 

– Det är det vi hoppas kunna bygga bort faktiskt, säger Anna Heide, affärsutvecklingschef på Trianon.  

I en första etapp ska 180 nya lägenheter byggas, både hyres- och bostadsrätter. För att hushåll som inte kan betala kontantinsatsen – på minst 15 procent av köpeskillingen – ändå ska kunna köpa bostadsrätter här, vill Trianon pröva en ny typ av bostadslån. Försöket att hitta nya finansieringsmodeller stöds av innovationsmyndigheten Vinnova.

– Det finns en grupp som skulle kunna efterfråga en ägd lägenhet, men som inte kommer in på marknaden, säger Anna Heide, affärsutvecklingschef på Trianon.

En möjlig modell är det som kallas sociala obligationer. Det är en investeringsform som hittills inte har använts så mycket i Sverige. Den ger finansiären avkastning i förhållande till den samhällsnytta som pengarna gör. Finansinspektionen skulle behöva ge sitt tillstånd för den här typen av lån.

– Det blir som ett lån, som du betalar av i en snabbare takt. Som det gamla topplånet, kan man väl säga, säger Anna Heide.

De köpare hon tänker sig är hushåll som har goda inkomster så att de klarar av räntor och amorteringar, men som saknar sparkapital.

Nybygget ingår i en stadsutvecklingsplan där en viktig del är den nyöppnade tågstationen på Rosengård. Den ökar möjligheterna för jobbpendling. Ett av målen med planen som kallas Amiralsstaden är att fler i stadsdelen ska kunna försörja sig.

Anna Heide hoppas att de nybyggda hyres- och bostadsrätterna ska locka både Rosengårdsbor som har råd att stanna kvar i stadsdelen och nya invånare.

– Vi ser i det vi har byggt i Lindängen kommer ungefär hälften av de som flyttat in i nyproduktionen från befintliga lägenheter i Lindängen och hälften ungefär kommer utifrån, säger Anna Heide. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista