Stor exploatering av djuphavsbottnarnas rikedomar väntas

2:34 min

Under världshavens bottnar finns åtråvärda ädelmetaller och exploatering har redan inletts. Men regleringar för mineralbrytning i havsdjupen saknas.

– Havsfrågan tillhör alla. Ingen är heller skyldig att försvara. Och då blir det som det blir. Den som kommer först den tar och sen så roffar man åt sig helt enkelt. Och det har ju visat sig förut att det inte fungerar särskilt bra, säger FN:s havsambassadör Lisa Emelia Svensson.
 
Djuphaven, de som sträcker sig mellan 200 meter till 11 km ner, är nästan helt outforskade. Men det man vet finns bland annat olja, gas men även nickel, kobolt och koppar. Metaller som är mycket viktiga komponenter till batterier som ses som en miljövänligare energi. Men hur miljöfarligt det är att ta upp dessa metaller från ett djupt hav, det vet ingen idag.

Marinbiologen Diva Amon studerar djuphaven och hon är rädd för att jakten på den nya energin kan leda till att en av den sista orörda naturresursen nu hotas.

– Ja, så kan det bli. Men vi måste hinna ta reda på vad som verkligen finns där nere i djupet och hur det hänger ihop med vår jord, säger Amon.

FN jobbar nu för att få till ett regelverk, men de flesta tror att det kommer att bli mycket svårt att nå det. Företag som tillverkar de stora maskinerna som på larvfötter ska köra omkring flera kilometer ner på havets botten och bryta metallerna har redan kommit långt. Flera länder söker redan på havsbotten efter de åtråvärda metallerna inom den zon på 200 nautiska mil som tillhör landet.

Den här frågan har helt hamnat utanför de stora klimatdiskusionerna, det måste vi ändra på säger Lisa Emelia Svensson.

– Att få in detta i beslutfattandeprocesserna vad gäller klimatförhandlingar, få in frågor på ett tvärsektoriellt sätt. Det är svårt för att vi har byggt upp våra system på det sättet att det är enklare att hantera en fråga och kommer det en fråga till blir det lite för mycket, säger Svensson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista