Löfven och Kristersson välkomnar beskedet

2:40 min

Det blir ingen ny statsministeromröstning före jul. Det meddelade talmannen Andreas Norlén under en presskonferens.

Mer än 100 dagar har gått sen valdagen och Sverige har ännu inte fått någon regering. Två statsministerkandidater, först Moderaternas Ulf Kristersson och förra fredagen även Socialdemokraternas Stefan Löfven, har prövats i kammaren och röstats ned. 

– Jag förutsätter att Stefan Löfven och Ulf Kristersson tar ett särskilt ansvar för att föra processen framåt, säger Andreas Norlén, som utesluter att andra partiledare skulle kunna föreslås som statsminister.

Både Löfven och Kristersson välkomnar talmannens besked.

"Det är bra att talmannen har en tydlig plan framåt och att processen fortsätter för att Sverige ska få en regering på plats så snart som möjligt. Jag kommer att använda tiden till att göra allt jag kan för att Sverige ska få en handlingskraftig regering", skriver Stefan Löfven i en skriftlig kommentar.

"Jag har tagit del av talmannens beslut, och vi kommer naturligtvis göra allt vi kan under helgerna för att en så bra borgerlig regering som möjligt ska kunna väljas i januari. Jag kommer att delrapportera till talmannen den 28 december hur det arbetet fortskrider", uppger moderatledaren Ulf Kristersson i ett skriftligt uttalande.

Talmannen vill ha delrapporter av Stefan Löfven och Ulf Kristersson över telefon den 28 december och den 4 januari.

– Nu gäller det att samtliga partier och partiledare tar sitt ansvar den kommande tiden och agerar på ett sätt som gör att Sverige får en regering. Det måste vara slut på resultatlösa diskussioner, säger Andreas Norlén.

Målet är därefter en statsministeromröstning den 16 januari.

– Jag tror inte att partiledarna får så mycket julledighet faktiskt. Det kommer att få jobba hårt under de här dagarna, säger han.

Norlén sätter nu även en sluttid för regeringsbildningen – 24 januari kommer en eventuell fjärde statsministeromröstning att hållas. Om den misslyckas kommer det bli extra val senaste i slutet av april. 

Talmannen har varit i kontakt med Valmyndigheten, samt landets landshövdingar, och informerat dem om schemat och ett eventuellt extra val.

I maj 2019 är det val till Europaparlamentet. Det kan således bli två allmänna val inom loppet av en månad.

– Jag tror att svenska folket skulle se negativt på att gå till valurnorna september 18, april 19 och maj 19, men det är inte så mycket jag kan göra något åt det, säger Norlén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista