EU godkänner Italiens budget

2:01 min

EU-kommissionen ger grönt ljus till Italiens budget. Därmed slipper landet dryga böter, tillsvidare.

– Italien har kommit långt. För bara några veckor sedan var det konfronterande retorik. Intensiva förhandlingar de senaste två veckorna har dock gett en lösning för 2019, sa eurokommissionären Valdis Dombrovskis.

Lösningen kom sedan Italien backat om budgeten för 2019 efter att kommissionen hotat med böter på grund av allt för stort undeskott. Underskottet nästa år väntas nu landa strax över 2,0 procent. Att jämföra med underskottet på 2,4 procent i den ursprungliga budgeten som regeringen i Rom lade fram.

En annan väsentlig skillnad är att siffrorna baseras på en mer realistisk tillväxtprognos, enligt kommissionen. Nästa år väntar sig den italienska regeringen en tillväxt på 1,0 procent och inte på 1,5 som tidigare angetts.

Efter dessa förändringar stoppar kommissionen processen som kan leda till dryga böter för Italien.

Samtidigt betonar valdis Dombrovskis att man kommer fortsätta bevaka landet. Det finns fortfarande en oro kring planerna om medborgarlön och slopad pensionsreform vilket kommer leda till försämrade statsfinanser för Italien som redan har en statsskuld över 130 procent av BNP.

Regeringen har visselrigen lovat att kompensera för åtgärderna med höjd moms. Men enligt Dombrovsksis har Italien gett sådan löften tidigare utan att leva upp till dem.

– Vi vet att Italien tidigare inte har aktiverat sådana åtgärder. Om det händer igen måste de hitta stora resurser på annat håll, säger Dombrovskis.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista