Bild på hjärtstartare.
1 av 2
Fler anmälda hjärtstartare efter Ekots rapportering. Foto: Henrik Holmberg / TT
Ingela Hasselqvist-Ax är glad över att så många fler har registrerat sina hjärtstartare efter radioinslagen i höstas.
2 av 2
Ingela Hasselqvist-Ax är glad över att så många fler har registrerat sina hjärtstartare efter radioinslagen i höstas. Foto: Privat

Rekordmånga nya hjärtstartare registrerade efter Ekots inslag

1:24 min

Antalet tillgängliga hjärtstartare har ökat kraftigt i Sverige under hösten efter Ekots rapportering om bristen på registrerade hjärtstartare.

Efter inslag i Ekot och P1-programmet Nordegren och Epstein har antalet registrerade hjärtstartare i Sverige ökat med drygt 1 300.

Tidigare var många hjärtstartare oregistrerade och därför svåra att hitta vid plötsliga hjärtstopp. Men redan under radioinslagen ökade intresset för att registrera hjärtstartare kraftigt, berättar Ingela Hasselqvist-Ax, ansvarig för hjärtstartarregistret.

– Först var det ett inslag i Ekot där intervjuer med forskare från Hjärtstoppscentrum på Karolinska Institutet. Och då såg vi direkt under inslaget att väldigt många personer gick in på vår sajt hjärtstartarregistret.se, för att titta var närmaste hjärtstartare fanns och kanske se om det fanns någon hjärtstartare i närheten. Vi fick direkt en topp som vi kunde iaktta. Det var så pass stor belastning att registret gick ner lite grann. Det blev lite segare, säger Ingela Hasselqvist-Ax.

Under hösten har andra medier också tagit upp frågan, det har varit flera intervjuer och årets hjärt-lungräddare har utsetts. Effekten har blivit att fler hjärtstartare än någonsin har registrerats i hjärstartareregistret, enligt Ingela Hasselqvist-Ax.

Varje år sker ungefär 5 700 oväntade hjärtstopp utanför sjukhus, där hjärt- lungräddningsinsatser har påbörjats. Långt ifrån alla överlever, men antalet räddade har börjat öka.

– På nationell nivå är siffran nu 11.4 procent, men då har man räknat in samtliga hjärtrytmer, säger Ingela Hasselqvist-Ax. De vi kan rädda är ju oftast de som har ett så kallat kammarflimmer, där man kan ge en elstöt, det är då man har som bäst överlevnadschans.

Hur kan man öka den siffran?

– Fler måste gå en kurs i hjärt- lungräddning, för då är man mentalt förberedd på vad som kan hända och man har testat hur man kan trycka och blåsa och man har provat hur en hjärtstartare känns. Och tänka att det här kan inträffa var som helst där man än befinner sig som på arbetet, på gatan eller i hemmet. Sedan är det ju väldigt bra att titta efter var närmaste hjärtstartare finns.

Fakta: Hjärtstartare

Nu finns totalt 14 900 hjärtstartare registrerade i Sverige. Varje år stannar hjärtat oväntat på närmare 6 000 personer som inte vårdas på sjukhus och om hjärtstartare används kan upp emot 70 procent fler liv räddas.

Källa: HLR-rådet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista