Misstankar om högerextremt nätverk inom tysk polis

1:55 min

Uppgifterna har väckt stor uppmärksamhet i Tyskland de senaste dagarna. De avslöjades i samband med utredningen av ett mordhot mot dottern till en advokat som medverkade i rättegången mot den nynazistiska terrorgruppen NSU.

Det var i somras som advokaten fick ett fax med dödshot riktat mot hennes tvååriga dotter. Meddelandet var undertecknat "NSU 2.0".

Advokaten har rötter i Turkiet och var juridiskt biträde till de anhöriga till ett av de tio offren för den nynazistiska terrorgruppen NSU:s mordserie. Rättegången avslutades i somras med livstidsdom mot den enda överlevande i NSU:s ledartrio, Beate Zschäpe.

Kontaktuppgifterna till advokaten hade hämtats ur ett särskilt polisregister. I samband med utredningen om dödshotet upptäcktes ett nätverk av poliser som på sociala medier ska ha skickat främlingsfientliga meddelanden, bilder och filmer till varandra.

Åklagaren har inlett en förundersökning om hets mot folkgrupp och användning av förbjudna symboler, som hakkors.

Hittills har sex poliser stängts av från sina tjänster i Frankfurt.

Det är oklart om de också står bakom hotbrevet. Utredningar mot poliser misstänkta för högerextremistiska kopplingar har också inletts på andra håll i delstaten Hessen där ytterligare tre personer är suspenderade från sina tjänster.

De här händelserna har väckt en rad frågor som debatterats intensivt den senaste tiden, om det är ett lokalt eller nationellt problem och om tysk polis ser mellan fingrarna med författningsfientliga åsikter inom de egna leden.

Det var just i samband med NSU-terrorn som allvarliga problem inom säkerhetstjänsterna blev synliga, som också bidrog till att terrorgruppen kunde fortsätta att mörda personer med utländsk bakgrund.

De kunde också utföra bankrån och sprängattentat under flera år, trots att polisen var dem på spåren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista