Trendbrott för julresor med flyg

1:50 min

Enligt reseförsäljaren Ticket minskar resandet med flyg över julhelgerna med cirka 10 procent i år.

– I år har vi en nedgång på 10 procent av julresandet, säger Michael Kapil, marknadschef på Ticket som säljer resor från samtliga charterbolag och flygbolag och har en marknadsandel på 25 procent av privatresorna i Sverige.

Att resa bort till solen över jul har för många blivit en del av den svenska folksjälen. Och flygresandet under julhelgerna har till följd av det ökande utbudet av lågprisflyg under de senaste tio åren bara ökat och ökat, fram till år då trenden har vänt.

– Det är många saker som förklarar detta, bland annat den rekordvarma sommaren då många tog ut alla sina semesterdagar så att de inte har så många kvar nu. I tillägg till det har vi en svag kronkurs vilket har gjort att många av de traditionella resmålen har blivit dyrare, säger Michael Kapil. 
 
Att flygresandet minskar i år bekräftas av reseförsäljaren Resia som har en försäljningsandel på strax över 20 procent av samtliga sålda resor.

De som reser mindre över jul än tidigare är framför allt unga och småbarnsfamiljer som har en svagare ekonomi. Och enligt Tickets attitydundersökningar är det just en ekonomisk fråga att vi reser mindre, inte för att unga svenskar blivit så miljömedvetna.

– Man vill absolut vara mer miljömedveten men det handlar mer om hur är man miljövänlig på resmålet, genom att till exempel välja hotell med lokalanställd personal och lokalproducerad mat. Däremot sitter det ju väldigt långt inne att avstå semesterresan när man bor i kalla Sverige och kanske bara har en eller två solresor per år, säger Michael Kapil, marknadschef på Ticket.

Per J Andersson som är redaktör på resetidningen Vagabond tror däremot att omtanke om miljön är en del av varför julresandet gått ner i år.

– Inget annat år sedan jag började skriva om resor på 80-talet har klimatdebatten varit så stark som det här året. I stort sett varje dag pratar man ju om flyget och vad vårt resande innebär för klimatuppvärmningen, så jag tror absolut att det har också haft en effekt, säger han.