Vägskador för miljoner efter sommarens bränder

2:01 min

Sommarens stora skogsbränder gjorde att det blev skador för sex miljoner kronor på vägar i områdena.

Dessutom måste vägarna förstärkas för att man ska kunna transportera bort all brandskadad skog tillräckligt snabbt.

– Det är enskilda vägar, så kallade skogsvägar, som har tagit mest skada. De är inte byggda för att klara av de här tunga räddningsfordonen som gått här och dessutom alla skogsbilar som nu går där, säger Mats Sandgren, ansvarig utredare på Trafikverket, till Ekot.

Sommarens ovanligt stora skogsbränder i Dalarna, Gävleborg och Jämtland gjorde att det blev skador på vägar som kostar sammanlagt sex miljoner kronor att reparera, enligt en utredning som Trafikverket presenterar i dag.

Det är inte själva bränderna som orsakat skadorna utan släckningsarbetet.

Björn Brink är ordförande för en vägförening, i närheten av brandområdet Kårböle, som drabbats.

– Vi hade också sönderkörningar, men det var inga våldsamma skador. Alla vägar var framkomliga efter branden. Det blir ju spårigt och vägbanken blir urklämd i diket, säger han till Ekot.

Förutom kostnader för att reparera vägar behövs även mångmiljoninvesteringar för att förstärka dem. Den kostnaden landar på elva miljoner kronor.

Anledningen till att vägarna behöver förstärkas är att de ska klara av att mycket brandskadad skog relativt snabbt ska köras ut ur områdena.

– Det är ju väldigt mycket brandskadad skog som ändå används. Det går att både göra timmer och använda i värmeverk. All den här skogen måste ut innan nästa sommar kommer, annars finns det en risk för insekter, säger Sandgren till Ekot.

Det mesta som behöver göras med vägarna är redan gjort, enligt Trafikverket.

Det är runt 42 mil av det enskilda vägnätet, och marginellt längs det statliga vägnätet, som behövde återställas.

Dessutom behövde cirka 20 mil av det enskilda vägnätet förstärkas för att brandskadad skog ska kunna fraktas ut, enligt utredningen från Trafikverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista