Ett montage av brandskadad skog från sommarens bränder och en blå skylt som säger "Naturreservat".
Nära en tiondel av den brandhärjade skogsmarken vill Länsstyrelserna göra till naturreservat. Foto: Sanna Drysén, SR

Flera naturreservat på gång efter bränderna

2:32 min

Efter de stora skogsbränderna i somras diskuteras nu flera nya naturreservat i Mellansverige.
Men tiden börjar bli knapp för att komma överens med skogsägarna.

Klicka på ett brandområde för att läsa mer om planerna på naturskydd.

Naturlig skogsbrand gynnar mångfalden i naturen och det är därför viktigt att värna vissa av de här drabbade områdena enligt Länsstyrelsen.

– Skogsbrand är egentligen den naturliga föryngraren och förnyaren i skogen. Vi bränner även våra skogsreservat om vi kan med så kallad naturvårdsbränning, för att få dem så naturliga som möjligt. En del arter är mer eller mindre direkt beroende av brand, säger Peter Ståhl vid Länsstyrelsen i Gävleborg.

Djur och natur får en slags nystart vid skogsbrand. Till exempel uppstår unika vedsvampar och det finns skalbaggar som flygande sökt sig till röken och värmen, berättar ekologen Peter Ståhl.

Han för nu dialog med skogsägare om att bilda naturreservat i Gävleborgs län, det län som drabbades hårdast av sommarens skogsbränder.
Men även i Jämtlands och Dalarnas län pågår liknande diskussioner.

En rundringning till länsstyrelserna som Ekot gjort visar att det totalt handlar om att skydda cirka 2500 hektar, eller 25 kvadratkilometer, nästan en tiondel av den brandhärjade skogsmarken.

– För det som inte skyddas som naturreservat det kommer att avverkas och mycket av det är redan avverkat i dag, säger Peter Ståhl vid Länsstyrelsen i Gävleborg.

Att skydda skogsområden efter brand är inget nytt. Vår genomgång visar att de stora skogsbränderna som skedde i Västmanland 2014 lett till närmare 8500 hektar formellt naturskyddad mark, jämfört med enbart runt 580 hektar skyddad natur i området före branden.

Och i dag liksom då gäller det att få till avtal som skogsägarna kan acceptera.

Sven-Erik Hammar, är ordförande för Skogsägarna vid Lantbrukarnas Riksförbund LRF, runt 330 000 skogsägare, och berättar att ovanligt många denna gång anmält intresse för att bilda naturreservat. Problemet säger han är att stat och myndigheter inte alltid pekat ut samma områden.

– De har velat peka ut andra områden än de som anmält ett frivilligt intresse , säger Sven-Erik Hammar.

Här gäller det att kompensera skogsägare med ekonomisk ersättning, eller få till markbyten med staten, vilket sällan sker med mindre enskilda skogsägare, säger Sven-Erik Hammar.

Så här runt årsskiftet börjar det bli stressigt med tid att komma överens.

– Ja, det här behöver lösas i närtid skulle jag säga, tidigt på vintern. Därför att avverkningarna har redan gått igång för att hinna upparbeta all den här nedbrunna skogen innan våren kommer och insekterna tar den, säger Sven-Erik Hammar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista