Karl-Petter Thorwaldsson, LO-ordförande
LO företräder cirka 1,5 miljon fackliga medlemmar. Foto: Fredrik Sandberg/TT

LO: Hellre extraval än kompromiss om arbetsrätten

2:06 min

Statsminister Stefan Löfven öppnar idag för att kompromissa om arbetsrätten för att få med sig Centerpartiet som regeringsunderlag. Men LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson vill hellre ha ett extraval än förändrad lagstiftning om arbetsrätten.

– Nej, det är inte acceptabelt. Det finns ju två saker där det verkar som förhandlingarna har satt sig. Det ena gäller marknadshyror och det andra att man ska avskaffa lagen om anställningsskydd i företag som har mindre än 50 anställda. Det är ju en stor, stor del av svenska arbetsmarknaden, och man kan inte kompromissa en hyreshöjning på flera tusen för vanligt folk utan att de visste om det innan, säger Karl-Petter Thorwaldsson och fortsätter:

– Man kan inte heller ta bort arbetsrätten för hundratusentals svenskar i en kompromiss. Då är det bättre tycker vi att gå till extraval och pröva den frågan hos svenska folket.

LO företräder cirka 1,5 miljon fackliga medlemmar och Karl-Petter Thorwaldsson sitter också med i Socialdemokratiska partiets ledning.
Han säger motsätter sig alla förslag om att lagstifta om förändringar i arbetsrätten.

Det är parterna, det vill säga att fack och arbetsgivare som kan genomföra förändringar som fungerar. Det klarar inte riksdagen säger han.

I de överläggningar som Stefan Löfven hade med Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet, men som inte ledde till något resultat, gick Socialdemokraterna så långt som det var möjligt säger LO:s ordförande.

– Socialdemokraterna har lämnat många, och ibland smärtsamma kompromisser i det som läckte ut från förra förhandlingen. Men där gick det ändå för alla, tror jag, att leva med det. Men nu måste det också komma en förflyttning från Centerpartiet och Liberalerna. Annars så blir det ingen kompromiss.

Så LO säger alltså nej till att gå längre än vad som var föreslaget tidigare?

– Ja det gör vi. Arbetsrätten ska göras upp mellan parterna, inte i Sveriges Riksdag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista