Kirunagruvan.
1 av 3
Kirunagruvan. Foto: Nils Eklund
En skrotare i Kirunagruvan.
2 av 3
En skrotare i Kirunagruvan. Foto: Nils Eklund
Undersökningstunneln som ska ge svar om Kirunagruvans framtid.
3 av 3
Undersökningstunneln som ska ge svar om Kirunagruvans framtid. Foto: Nils Eklund

LKAB börjar intensiv jakt på ny järnmalm i Kiruna

2:22 min

Efter det överraskande beskedet i höstas om att järnmalmen i Kiruna kan vara slut om drygt 15 år, så inleder det statliga bolaget LKAB nu ett intensivt sökarbete.

För att försöka hitta mer malmreserver i staden drivs nu en tunnel under Kiruna på väg mot det enda område av malmkroppen där det verkar finnas någon brytvärd järnmalm kvar på sikt. Och borrprover på djupet tagna från tunneln ska ge svar på om det är så.

– Och det är klart att våran förhoppning är ju att det ska vara tillräckliga kvantiteter så att vi kan ersätta den malm som vi nu håller på att bryta ut, säger LKAB:s vd Jan Moström.

Runt år 2035 väntas Kirunagruvans kända järnmalmreserver och den då i så fall 145 år gamla gruvepoken ta slut, om inte de kommande årens undersökningar ger resultat. Ett öde som påverkar fler än bara Kirunaborna då LKAB är ett av svenska statens mest lönsamma företag som försett statskassan med närmare 30 miljarder kronor de senaste tio åren.

Det nya malmbeskedet påverkar dock inte den pågående stadsflytten som drivits fram av gruvdriften och som måste genomföras som planerat. Det för att åtminstone de kända malmreserverna ska kunna brytas.

– För annars hade vi varit tvungen att stanna gruvproduktionen omedelbart, säger Jan Moström.

Samtidigt kommer kritik från facket om att undersökningarna som nu görs för att säkerställa gruvans överlevnad borde ha gjorts tidigare. Gruvtolvans ordförande Anders Elenius reagerade starkt på det överraskande beskedet i höstas.

– Men första reaktionen var väl som alla kände. Vad fan har de hållit på med i alla år.

Hur då menar du?

– Men vi har alltid fått höra att malmkroppen är x antal meter djup och x antal meter bred, säger Gruvtolvans Anders Elenius.

Vd:n Jan Moström vill dock inte svara på kritik om att företaget letat eller prospekterat för lite i Kiruna genom åren.

– Nej, jag undviker att titta bakåt. Vi konstaterar att vi har ett ganska stort prospekteringsbehov och det har vi tagit oss an, säger LKAB-chefen Jan Moström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista