Tuffare regler för aktietips

Skandalen runt den amerikanska investmentbanken Merril Lynch som skall böta motsvarande en miljard kronor för att ha gett missvisande köpråd av aktier till sina kunder kan nu få konsekvenser i Sverige. Finansinspektionen skall nu diskutera hårdare regler med finansbranschen, uppger Finansinspektionens generaldirektör Claes Norgren för Ekonomiekot.
Det skall i ett finansföretag finnas vattentäta skott mellan aktieanalytikerna och de som arbetar med fusioner och börsnoteringar. Men det gjorde det inte på Merril Lynch i New York, där analytikerna gav missledande aktietips till kunderna för att få uppdrag av de företag vars aktier de rekomenderade. Finansinspektionens generaldirektör Claes Nordgren tycker att händelserna i USA också föranleder nya tuffare regler även i Sverige. ” Fallet i USA vittnar ju om att det finns problem som kan behöva åtgärdas även i Sverige. Vi har tagit upp det här med fondhandlarföreningen och kommer att kontakta börsen för att diskutera behovet av att ta vidare steg vidare i de här frågorna ” Efter mycket kritik kring hur mäklarfirmors och investmentbankers rådgivning under Internethaussen på de amerikanska börserna har den amerikanska Finansinspektionen i dagarna tagit fram hårdare regler för aktieanalytiker och det är dessa regler som nu ska diskuteras i Sverige. Det handlar exempelvis om förbud för analytiker att göra analyser på aktier som börsintroduceras av samma finansföretag, att aktieanalytikerna inte får ha samma chef som de som arbetar med företagsaffärer och om förbud mot att analytikers lön knyts till hur mycket finansföretaget tjänar på börsintroduktioner och emissioner. I Sverige sköts det mesta nu genom att branschen själva sätter upp egna regler för hur kontrollen skall gå till, men Finansinspektionens generaldirektör Claes Nordgren tror nu att det är nu dags för mer myndighetsutövning. “ Ett grundläggande problem med självreglering är bristen på möjlighet att vidta sanktioner och det är en besvärande omständighet. Om man vill tydligöra normer och värderingar så tror jag att lagstiftning är viktigt att använda som ett instrument. ”
Tommy Borglund
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".