Grafik: Svensk väljaropinion december

  • Socialdemokraterna ökar till högsta väljarstöd sen februari 2015.
  • Både Liberalerna och Centern, som haft överläggningar med Socialdemokraterna, backar.
  • Skillnaderna mellan blocken har ökat och är nu 3,8 procentenheter.

Källa: Kantar Sifo

Ekot publicerar varje månad en sammanvägning av resultaten från en rad partisympatimätningar. Från och med september 2016 görs det här indexet för vår räkning av Kantar Sifo.

Totalt antal intervjuer i november 2018: 6 682 st.

Ibland genomförs mätningar över ett månadsskifte. I de fallen antar vi att intervjuerna är jämnt fördelade över intervjuperioden. Det förekommer också att vi efterjusterar resultatet för en månad när ett institut publicerat en relevant mätning efter vår publicering.

De institut som ingår i sammanvägningen är Novus, Kantar Sifo och Ipsos. Ipsos förändrade sin mätmetod från och med juni 2016. Från och med mätningen i november 2018 avrundas dessutom Ipsos siffror till heltal. Mer om det finns på företagets hemsida.
Demoskop ingår från oktober 2017 inte i Svensk Väljaropinion. Orsaken är att företaget bytt metod och nu bara delvis använder slumpmässigt urval.
Skop
ingår inte sedan 2015/2016 eftersom de relativt sällan genomför partisympatimätningar.

Fram till augusti 2016 har sammanvägningen gjorts av Novus Opinion.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista