Riga
Lettlands huvudstad Riga. Foto: WIKTOR NUMMELIN / TT

Tusentals vill läsa KGB:s arkiv i Lettland

Redan första dygnet har tiotusentals letter registrerat sig för att ta del av KGB:s nyöppnade arkiv.

Flera kända namn i Lettland uppges finnas i materialet.

I Lettland har en del av underrättelsetjänsten KGB:s arkiv offentliggjorts.

I det omfattande och omdebatterade materialet lär det ska finnas namn på personer som är välkända i Lettland.

Nyhetsbyrån AFP uppger att det bland de som sägs ha haft kopplingar till KGB i Lettland finns många högt uppsatta personer med kopplingar till politiken, affärs- och kulturlivet, domstolsväsendet och olika kyrkor.

Det lettiska nationalarkivets första publicering av KGB-materialet under veckan har föregåtts av mycket debatt och spekulationer. Det har funnits en oro för vad publicering kan innebära med tanke på de personer vars namn finns i materialet.

Omkring 25 000 letter uppges ha värvats för att samarbeta eller varit agenter för KGB under åren 1953 till 1992.

Men direktören för nationalarkivet ska i ett uttalande enligt AFP ha varnat för att endast domstolen kan göra en så omfattande utredning att man verkligen kan vara säker på att en person som nämns i materialet faktiskt har samarbetat med KGB.

Materialet sägs bestå av omfattande uppgifter om vilka som samarbetade med KGB; deras namn, täcknamn och födelsedatum lär ska finnas nedtecknade. Också personer som KGB försökte rekrytera – men vägrade – ska finnas i materialet.

Den som är nyfiken på materialet har kunnat ta del av det genom att registrera sig på en webbplats. Intresset har varit enormt.

Enligt landets public service-bolag var det redan första dagen tiotusentals personer som ville ta del av uppgifterna.

Planen är att redan nästa år publicera mer. I motsats till många andra länder lyckades Lettland rädda en del av KGB:s material efter att landet blev självständigt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista