Oppositionen: Sverige hade kunnat göra mer i säkerhetsrådet

2:16 min

Oppositionen tycker regeringen skulle kunna gjort mer i FN:s säkerhetsråd, men utrikesminister Margot Wallström menar att Sverige ändå påverkat utvecklingen.

– Att vi faktiskt har försvarat folkrätten, att vi har haft det humanitära perspektivet i allt som vi gjort. Men också att vi har fått spela en påtaglig roll vad gäller Nordkorea och Jemen. Utan oss tror jag inte heller vi hade haft Myanmar på dagordningen så som vi haft den senaste tiden, säger utrikesminister Margot Wallström.

Vid årsskiftet lämnar Sveriges efter två år platsen i FN:s säkerhetsråd. Centerpartiets Kerstin Lundgren tycker att det är bra att exempelvis jämställdhet lyfts fram men tycker också att regeringen kunde gjort mer för att stärka de mänskliga rättigheterna.

– Jag saknar att man inte tydligt gjort den globala rättvisan, brottmålsdomstolen, tribunaler eller annat till en fråga som vi har lyft och försökt bygga allianser för att säkra, säger Kerstin Lundgren.

Liberalernas utrikespolitiska talesperson Fredrik Malm lyfter fram att tjänstemännen gjort ett bra arbete men tycker att det är i för få fall som Sverige verkar ha spelat någon avgörande roll.

– Den politiska styrningen av detta är mycket märklig med tanke på att utfallet blivit så otroligt svagt. Det enda jag kan se konkret är en resolution om vapenvila i Syrien och den bröts ju efter några timmar.

Hans Wallmark, moderat ordförande i utrikesutskottet, efterlyser en öppen analys av tiden i säkerhetsrådet och menar liksom de övriga att hemlighetsmakeriet kring kampanjen för att få platsen svärtat perioden. Själva arbetet i rådet får både ros och ris.

– Inte minst Ukraina har haft en stark förespråkare i Sverige. Sedan finns det annat där man kunde gjort det bättre tycker jag, exempelvis då de fruktansvärda övergrepp som sker i Venezuela och världssamfundets svårigheter att förhindra det, säger Hans Wallmark.

Utrikesminister Margot Wallström tar kritiken med ro.

 – Jag tycker att vi har gjort skillnad. Vi har gjort skillnad när det gäller Jemen, vi har gjort skillnad när det gäller Myanmar. Vi har jobbat på vad gäller Syrien där vi också har ett humanitärt perspektiv och det är det vi har insisterat på under hela vår tid där.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista