”Kostnaden är inte motiverad”

2:15 min

Ett av huvudstadens landmärken – Kaknästornet – stänger nu helt för allmänheten. Tornet kommer dock fortsätta fungera som centrum i radio- och TV-nätet.

Sedan invigningen 1967 har Kaknästornet fungerat som både turistattraktion och länktorn för att få ut radio och TV-sändningar till hela landet.

Men nu anser Teracom, som sköter verksamheten i tornet att kostnaderna för att reparera och investera för att fortsätta kunna ta emot allmänheten blir för stor. Niklas Vange är pressansvarig på Teracom:

– Det är en bedömning vi gjort. Vi behöver öka säkerhet och skyddsnivån i Kaknästornet. Det kommer kosta så mycket pengar att vi inte anser att den kostnaden är motiverad, säger han.

Varje år besöker tusentals svenskar och turister Kaknästornet, Stockholms högsta byggnad på sina 170 meter inklusive masten. Men nu är det alltså slut med det. Men verksamheten med att fungerar en länktorn fortsätter. De tar emot satellit och fiber med omkring 600 radio och TV-program som de sedan paketera om och skickar ut i hela landet.

– Verksamheten i Kaknästornet är det som gör att många människor kan titta på TV och lyssna på radio i Sverige. Det arbetet kommer fortsätta precis som förut, säger Niklas Vange.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista