MELLANDAGSREA
Mellandagsrean är igång. Arkivbild. Foto: Hasse Holmberg/TT.

Myndighet varnar för fula tricks

2:39 min

Konsumentverket varnar för lockpriser och butiker som höjer priserna inför mellandagsrean. Verket får in allt fler klagomål i samband med årens stora reor.

Under det senaste tio åren har antalet klagomål som Konsumentverket får in varje år fyrfaldigats, från 3 700 år 2008 till över 15 000 i år.

Kring reor som mellandagsrean och Black friday ökar antalet klagomål, och ofta gäller det företagens marknadsföring.
 
– Anmälningarna handlar till exempel om att en tv annonserats ut väldigt billigt, men när man kommer till butiken så finns inte varan där. Då blir man istället erbjuden en annan tv till mycket högre pris, säger Anna Lindström, jurist på Konsumentverket. 

Förutom lockvaror är det vanligt att priserna höjs inför reor. 

– Sedan handlar det om att butikerna höjt priset innan rean och räknar procenten på det gamla priset, för att vara ska se ut som att den är sänkt mycket mer än den egentligen är, säger Anna Lindström.
 
Ett annat problem som kan drabba kunderna är när priset i reklamkampanjen inte stämmer överens med priset i butiken. De flesta seriösa butikskedjor har öppet köp om kunderna skulle ångra köpet, men vad de flesta kanske inte känner till är att det är priset i kassan som gäller när man väl har gått med på att betala. 
  
– Det är ju en ganska vanligt uppfattning hos konsumenter att man har rätt att kräva priset som står på hyllkanten eller i annonsbladet eller på tv, men så är det inte. Det är det priset som man får i kassan som man avtalar om. Man får själv avgöra om vill acceptera det eller inte handla. 
 
Anna Lindström säger såhär om vad man som konsument kan göra om man tycker att man har blivit lurad och vilseledd av reklamen:
 
– Man kan göra en anmälan till oss på Konsumentverket om vilseledande marknadsföring beträffande pris, säger hon. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista