FN-ambassadör kritiserar hur vetorätten används

3:08 min

Vid nyår avslutar Sverige sin tid i FN:s säkerhetsråd. FN-ambassadör Olof Skoog kritiserar nu hur länder som USA och Ryssland använt vetorätten.

Det här är fjärde gången någonsin som Sverige har varit medlem i det mäktiga säkerhetsrådet.

Sveriges tid i Säkerhetsrådet har präglats av flera väpnade konflikter, humanitära katastrofer och ett USA som ändrat utrikespolitisk kurs.

Den person som lett arbetet, FN-ambassadören Olof Skoog, berättar om både med- och motgångar.

– Ja, det är både plus och minus. Jag har hela tiden tyckt, och det tror jag hela världen tycker, att det har varit ett otroligt misslyckande för säkerhetsrådet, för FN och för hela det internationella samfundet. Hela Syrienkonflikten har varit symbolen för ett misslyckande.

Men Olof Skoog tillägger att säkerhetsrådet faktiskt fått igenom flera resolutioner gällande humanitära insatser i både Syrien och Jemen.

Jämfört med de resolutioner som stoppats, framförallt genom ryska veton, är framgångarna ändå blygsamma och låsningarna i FN:s säkerhetsråd har blivit smärtsamt tydliga för civilbefolkningen i konfliktområden.

– Vetorätten är djupt kritiserad idag och det är framförallt USA och på senare tiden Ryssland som har dragit smuts över sig och säkerhetsrådet genom att använda vetorätten på ett sätt som är helt illegitimt.

Nu är det dags att höja ribban, anser Olof Skoog, som tror att reformer i FN är nödvändiga.

– Det inkluderar att man ibland skulle tvingas förklara sig och ställas till svars i Generalförsamlingen [när man använder sitt veto, reds anm], säger FN-ambassadören.

En annan fråga som Olof Skoog uttrycker besvikelse över är säkerhetsrådets arbete gällande konflikten i Myanmar; hundratusentals människor har på kort tid flytt landet på grund av förföljelse, tortyr och våldtäkter.

– Jag tror att vi gjorde allt vi kunde, men man tar det här ganska personligt och då är det inte tillfredsställande att det har förekommit så allvarliga övergrepp under en tid då vi suttit i säkerhetsrådet.

Vid två tillfällen har Olof Skoog träffat den amerikanska presidenten Donald Trump. USA har under Sveriges tid i FN:s säkerhetsråd lämnat, eller aviserat att man kommer lämna, ingångna internationella avtal, däribland klimatavtalet från Paris och avtalet om Irans kärntekniska program.

Det är fel att säga att USA vänt FN ryggen, tycker Olof Skoog, samtidigt anser han USA:s utrikespolitik i vissa avseenden är ”farlig”.

– Det är det som är problemet med Iranavtalet, att man lämnar det utan att ha några som helst svar på frågan om vad som skulle ersätta det. Och där söker man (USA) en väldig konfrontation just nu och har infört sanktioner dessutom. Jag tycker det är djupt olyckligt, säger Sveriges FN-ambassadör Olof Skoog.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista