Rumänien tar över som ordförande i EU

2:51 min

Rumänien ska det kommande halvåret leda arbetet inom EU. Men förberedelserna har varit struliga och frågan är om landet är redo.

EU-ministern har hoppat av, regeringen anklagas av EU för att skydda korruptionsanklagade politiker och landets rättsväsende kritiseras. Presidenten, som är i opposition, har också öppet sagt att landet inte är redo att leda det europeiska arbetet.

Det är i det läget som Rumänien för första gången tar över EU:s roterande ordförandeskap.

Men i Bryssel försäkrar landets ambassadör, Luminiţa Odobescu, att man är redo att ta sig an den ansvarsfyllda uppgiften.

– Vi har jobbat hårt, vi är väl förberedda och står redo att ta över EU:s ordförandeskap, säger hon.

Förväntningarna på Rumänien som ordförandeland är dock låga. Dels på grund av svårigheterna och kritiken mot regeringen på hemmaplan, men också för att förutsättningarna inom EU inte är de mest gynnsamma.

I maj är det val till Europaparlamentet och lagstiftarna fokuserar då mer på kampanjande än lagstiftning. Det betyder att rumänerna egentligen kanske bara har tre månader på sig för att försöka driva frågor framåt för beslut.

Fabian Zuleeg, chef på tankesmedjan European Policy Centre i Bryssel, hyser inga stora förhoppningar när det gäller Rumäniens ledarskap.

– Vi har EU-parlamentet som redan har börjat gå in i kampanjläge snarare än jobbläge. Så vi ska inte förvänta oss särskilt mycket av det rumänska ordförandeskapet, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista