Rättegångsövervakning stoppas i Turkiet

Den svenska regeringen vill stoppa den rättegångsövervakning som organisationen Advokater utan gränser haft i Turkiet under flera år, trots att EU kommer att hårdgranska om Turkiet uppfyller EU:s krav för medlemsskap.

– Vi tycker att de ska lägga mer fokus på att utbilda lokala organisationer i Turkiet för att vi ska få en mer hållbar utveckling i Turkiet, säger Madeleine Hägg-Liljeström på den svenska biståndsmyndigheten Sida.

Varför då?

– De tidigare två åren, som de har samarbetat med Turkiet, har de bevakat tio till tolv rättegångar per år. Om man utbildar lokala advokatsamfund kommer de kunna täcka många fler rättegångar. Då kan man uppnå det som Advokater utan gränser vill verka för i ännu högre grad, säger Madeleine Hägg-Liljeström.

Kunskap viktigare
Regeringens nya linje innebär att att kunskapsöverföring från svenska till turkiska advokater är viktigare än själva rättegångsövervakningen.

Louise Gunvén från Advokater utan gränser håller inte med.

– Man har inte kommit så långt att man kan lämna rättsaktörerna i sticket. Man behöver fortsätta med att åka ner och bevaka rättegångar för att till exempel kontrollera implementeringen av de nya lagarna, säger Louise Gunvén.

Vad skulle det betyda om rättegångsövervakningen upphörde, tror du?

– Vi har märkt att vi har haft ett stort inflytande på rättegången de gånger vi har varit där. Det är en oroväckande erfarenhet i sig, att vår närvaro faktiskt påverkar aktörerna. Det visar väl i sig att det turkiska rättsväsendet inte riktigt har anammat de nya lagarna, säger Louise Gunvén.

Louise Gunvén tror inte heller på att rättegångsövervakningen kan ersättas av kunskapsöverföring. Det är inte utbildningen som är problemet, anser hon.

– De turkiska advokaterna är mycket välutbildade och de är vana att föra sin egen talan. De behöver inte utvecklas eller lära sig så mycket mer av oss när det gäller att föra den enskildes talan.

Helt avgjord är frågan om rättegångsövervakningen inte än.

Ändra Sidas tolkning
Om Advokater utan gränser ska få pengar till egen rättegångsövervakning måste Sida ändra sin nuvarande tolkning av den regeringsstrategi som gäller sedan den första juli.

I pengar räknat handlar det inte om några stora belopp.

Advokater utan gränser har för sin verksamhet i Turkiet begärt drygt två miljoner kronor för en tvåårsperiod.

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".