chefsåklagare ekobrottsm svårt m bevis
Chefsåklagare Gunilla Sandblom på Ekobrottsmyndigheten. Foto: Ekobrottsmyndigheten / Magnus Hjalmarson Neideman, SvD/TT

Chefsåklagaren: För svårt att bevisa insiderbrott

2:32 min

Insiderbrott är svårt att bevisa – och i dag får åklagare inte använda meddelanden som skickats mellan familjemedlemmar i rätten.

– Vi gallrar bort brott där informationen har gått mellan personer som är släkt med varandra eftersom framgångsfaktorn är så låg, säger chefsåklagare Gunilla Sandblom på Ekobrottsmyndigheten.

Antalet åtal och fällande domar för olaglig aktiehandel, insiderbrott, gick ner lite grann i år jämfört med förra året. Men Ekobrottsmyndigheten tror att problemet är större än så.

Men storleksordningen är densamma år efter år, i snitt en handfull åtal och ungefär lika många fällande domar. Och det tycker chefsåklagare Gunilla Sandblom på Ekobrottsmyndigheten är frustrerande eftersom hon tror sig veta att det förekommer en massa insiderbrott som aldrig upptäcks.

– Det är väldigt stort mörkertal och det är ett stort problem. Insiderbrott är utredningskrävande. Vi måste sätta många personer på de utredningarna och mer än så här kommer vi inte med största sannolikhet utreda med den styrka vi har i dag.

Det har i år också blivit fler friande än fällande domar.

– Det är fråga om den bevisning vi har. Vi väcker åtal när vi anser att vi har tillräckligt med bevis för fällande dom. Nu har det varit många fall här på sistone när domstolen inte har dela åklagarens uppfattning och har valt att fria.

Svårigheten i att få fram bevisning som håller i domstol blir inte mindre av att Ekobrottsmyndigheten inte får använda en del bevisning som man faktiskt har. Lagen förbjuder nämligen att man som bevis använder meddelanden som skickats mellan nära släktingar. En utredning har föreslagit en lagändring men regering och riksdag har inte tagit ställning än.

Chefsåklagare Gunilla Sandblom säger att de här problemen med att få fram bevis liksom begränsade resurser gör att Ekobrottsmyndigheten väljer att inte gå vidare med en hel del misstänkta insiderbrott.

– Vi gallrar dels ut efter brottets allvar men också efter framgångsfaktor, vilka ärenden vi tror att vi har framgång i, och där faller ofta brott bort där informationen har gått mellan personer som är släkt med varandra eftersom framgångsfaktorn där så låg med den reglering som gäller i dag.

Har insiderbrottslingar som är släkt med varandra större chans att klara sig undan rättvisan?

– Det är betydligt svårare för oss att bevisa de brotten, ja.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista