Delad bild: amerikanska kongressen, en gränsmur vid amerikanska gränsen.
1 av 2
Den stora tvistefrågan i budgetstriden är finansieringen av muren mot Mexiko. Foto: J. Scott Applewhite/TT, Guillermo Arias/TT.
James Thomas med fru och fem barn är på besök i Washington från Ohio. Han tycker att Trump gör rätt som står på sig om en mur mot Mexiko, även om det lett till delvis nedstängning av statsapparaten.
2 av 2
James Thomas med fru och fem barn är på besök i Washington från Ohio. Han tycker att Trump gör rätt som står på sig om en mur mot Mexiko, även om det lett till delvis nedstängning av statsapparaten. Foto: Kajsa Boglind/Sveriges Radio

Hundratusentals statsanställda i USA jobbar utan lön

1:40 min

För nionde dagen hålls nu delar av den amerikanska statsapparaten nedstäng sedan kongressen och presidenten inte lyckats enas om något budgetförslag.

Hundratusentals statsanstälda riskerar att gå utan lön i januari och många amerikaner är nu mycket missnöjda med politikernas hantering av frågan

– Jag tycker ärligt talat att det är löjligt att de inte kan komma överens säger Jamie från Virginia som passat på att gå på Washingtons populära rymdmuseum innan huvudstadens museer stänger ned om ett par dagar.

Berörda myndigheter hittills är bland annat justitie- och jordbruksdepartementen och från och med fredag är pengarna slut också för landets miljömyndighet som dock kommer hålla igång sin nödhjälpsverksamhet.

Runt 800 000 amerikanska statsanstälda är just nu tvångspermiterade eller jobbar utan lön.

President Donald Trump tvittrade under lördagen att han väntar i Vita huset på att demokraterna ska komma över och förhandla.

Men inget tyder på att så blir fallet före nyår. Trump vill ha pengar till murprojektet mot Mexiko, något som demokraterna motsätter sig helt. Med rätta tycker Joyce Jewall.

– Vi behöver ingen mur och vanliga amerikaner vill inte ha någon mur säger Joyce Jewall.

Och flera opinionsmätningar ger henne delvis rätt. Enligt tidningen USAtodays mätning var mer än hälften av amerikanerna mot en nedstängning på grund av murkravet veckan före jul.

Men en knapp tredjedel av amerikanerna sympatiserade enligt samma mätning med president Trump krav, och en av dem är James Thomas:

– Illegal invandring är ett stort problem, anser James Thomas som är på besök från Ohio och som just kommit ut från rymdmuseet med fem barn.

Han tycker att frågan är så viktig att det nedstängningen är på sin plats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista