Fildelares IP-nummer får samlas in

De som jagar fildelare på nätet får samla in fildelarnas IP-nummer. Datainspektionens beslut ger film- och musikbranschen undantag från personuppgiftslagen fram till och med nästa år.

Att använda sig av så kallade fildelningsprogram på internet är vanligt. Sedan i somras är det olagligt både att ladda hem och att dela med sig av upphovsrättsskyddad film och musik.

Trots att många bryter mot lagen är det svårt att komma åt fildelarna. Den möjlighet Antipiratbyrån har använt sig av är att ta reda på deras IP-adresser, det nummer som varje dator har, och genom dem med internetleverantörernas hjälp spåra vem som äger datorn.

Antipiratbyrån fick rätt
I somras slog Datainspektionen fast att Antipiratbyrån bröt mot personuppgiftslagen när de registrerade IP-adresser. Antipiratbyrån överklagade beslutet och fick alltså rätt.

- Det är ett steg framåt för dem som vill se en fungerande upphovsrätt och för dem som vill se nya filmer och spel i framtiden. Annars har vi ett system som skyddar den som begår brott, och det tror jag väl inte är lagstiftarnas mening, säger Henrik Pontén som är jurist på Antipiratbyrån.

Vad innebär det rent praktiskt i ert arbete?

- Då har vi ju möjlighet att skicka de här breven som vi skickar till den som bryter mot lagen. Vi kan göra polisanmälan. Vi kan sköta arbetet, helt enkelt.

Åsa Sandler
asa.sandler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".