Träd över ledningar och hus i mörker
Foto: Johan Nilsson / TT, Tor Erik Schrøder/TT

Många fortsatt utan el – Vattenfall: "Värre än vi trott"

2:17 min

Tusentals hushåll är fortfarande utan ström efter stormen Alfridas framfart.

Efter ett möte på onsdagskvällen säger Mikael Petrovic på Vattenfalls pressjour att läget är värre än de tidigare trott.

– Det är omfattande skador, stolpar har vält och det är näst intill så att man behöver bygga upp elnäten på nytt, säger Mikael Petrovic, på Vattenfall.

Närmare 45 000 hushåll står fortfarande utan ström efter att stormen Alfrida härjat i landet, en siffra som var närmare 100 000 tidigare under onsdagen.

På Gotland är 2 700 personer just nu utan ström men prognosen säger att 1 000 hushåll kommer få tillbaka strömmen under natten, enligt elbolaget Geab.

Gotlandsfärjan ställde i dag in sina färjor till följd av vädret men imorgon torsdag ska de åter gå i trafik.

Enligt Sveriges Radios trafikredaktion har det varit relativt få olyckor till följd av stormen, och de stora riks- och Europavägarna ska alla ha varit framkomliga.

Fortfarande kan dock mindre vägar, i speciellt i Uppsala och Stockholms län, fortfarande var avstängda till följd av fallna träd.

I kollektivtrafiken rullar det på som vanligt igen, förutom några inställda bussar i Norrtälje och även inställda avgångar på Roslagsbanan och Saltsjöbanan.

Många bilar och hus har förstörts i stormen, och nu får försäkringsbolagen stå för notan.

Länsförsäkringar som har kunder runt om i hela landet har inte hunnit se över hur stort skadeläget är ännu utan en prognos väntas i morgon.

Hos försäkringsbolaget IF – som ansvarar för främst kunder i uppland och Stockholms län – har telefonen ringt hela dagen, säger informationschef Caroline Starck.

– Det har kommit in nästan tusen samtal till oss, säger hon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista