Tjänstemän övervakar muslimer i Kina

1:11 min

Över en miljon kinesiska tjänstemän skickades under förra året för att bo i främst muslimska familjer i Xinjiang, enligt det kinesiska kommunistpartiet.

Nyåret firades på olika platser i Xinjiang med organiserade maskörer som sjöng sången ”Min kinesiska dröm”.

I den muslimska regionen i nordvästra Kina pågår en stor politisk kampanj som förändrat livet främst för den uiguriska minoriteten som talar ett turkiskt språk och oftast praktiserat islam.

Under 2018 skickades över 1,1 miljoner kinesiska tjänstemän ut för att bo i familjer i Xinjiang, enligt det social mediekontor för kommunistpartiets så kallade Avdelning för enhetsfronten.

Tjänstemännen har order om att besöka familjen varannan månad, lära muslimska familjer att uttrycka patriotism, använda rikskinesiska och lära sig så kallade kinesiska vanor. Dessutom ska tjänstemännen övervaka familjens religionsutövning.

Även uiguriska tjänstemän har skickats iväg för att bo med familjer från majoritetsfolket han.

De så kallade familjebesöken är en del av det program för övervakning och politisk omskolning som det kinesiska kommunistpartiet och myndigheterna bedriver i Xinjiang.

Även partisekreteraren Chen Quanguo som är den högsta ledaren i regionen rapporteras ha en uigurisk familj som han besöker.

Officiellt sägs det att den speciella behandlingen av befolkningen i Xinjiang är åtgärder för att motverka terrorism. Men i kampen mot ett fåtal våldsamma extremister har det införts allmänna förbud mot vanlig religionsutövning som till exempel fasta och bön.

Enligt oberoende människorättsorganisationer och FN:s kommitté mot rasistisk diskriminering befaras omkring en miljon människor som anklagas för att ha samröre med terrorism ha satts i omskolning, som bland annat bedrivs i stora läger.