Misstänkt ebolafall – akutavdelning stängd

0:39 min

Ett misstänkt ebolafall har upptäckts i Enköping. En yngre man och hans anhöriga hålls nu isolerade i väntan på att provsvaren ska komma. Tillståndet för mannen har förbättrats sedan misstankarna uppstod.

 – Vi hanterar det fortfarande som om patienten varit smittad. Vi har inte fått svar på ebola-provet men vi fått andra prover som gjort oss något lugna, men vi är inte säkra, säger Mikael Köhler, chefsläkare vid Region Uppsala. 

Lasarettet i Enköping har stängt sin akutavdelning efter ett misstänkt fall av ebola. Patienten är isolerad och personal som träffat patienten har tagits om hand.

Personen vårdas på infektionskliniken på Akademiska sjukhuset i Uppsala, uppger Region Uppsala i ett pressmeddelande.

– Patienten kom in till lasarettet under förmiddagen. Den ska då haft blodiga kräkningar, vilket kan vara ett symptom på ebolasmitta, säger Mikael Köhler, chefsläkare vid Region Uppsala, till unt.se.

– Patienten ska ha kommit hem från en resa i bland annat Burundi för tre veckor sen, men ska så vitt vi vet inte ha besökt områden där det finns aktiv ebolasmitta.

Enligt Region Uppsala väntas provsvar senare under fredagen.

"Provsvar kommer troligen någon gång i kväll. Ännu är det bara fråga om en misstanke, även andra sjukdomar är fullt möjliga", framgår det av pressmeddelandet.

Troligheten att det rör sig om ebolasmitta har enligt Mikael Köhler, chefsläkare vid Region Uppsala, sjunkit något under dagen.

– Vi hanterar det fortfarande så som patienten är smittad, vi samlar in kliniska data och tar prover och så. Vi har inte fått svar på ebola-provet, men vi har fått in andra prover som gör att vi blir något lugnare men ändå inte säkra, säger Mikael Köhler till Ekot.

Stig Norling befinner sig på akutmottagningen i Enköping som patient och vittnar om att ingen får lämna den, och heller inte komma in.

– Varken personal eller patienter får gå härifrån. Nu är det bara att vänta och försöka vara tålig. Men det är lite kaotiskt och de som ska in på akuten får ju också stanna utanför. Och allting känns ju obehagligt med tanke på hur ebola smittar, säger han till TT.

Ebola klassas som en samhällsfarlig sjukdom, enligt Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen. I och med detta kan sjukvården ta till särskilda åtgärder, som att hålla patienter med misstänkt smitta i karantän, eller spärra av vissa områden för att hindra spridning.

Ännu finns varken vaccin eller läkemedel mot ebola som är godkända i EU eller Sverige, berättar Filip Josephson, klinisk utredare på Läkemedelsverket.

– Det finns ett antal vacciner som är under utveckling, och ett av dem har visat ge effekt. Hur det är med de andra vet jag inte. Men inget av dessa är godkända i Sverige eller EU, säger han.

Det skulle vara möjligt att söka särskild licens för det effektiva vaccinet här, om det skulle behövas i exempelvis en smittspridningssituation. Det är i så fall Läkemedelsverket som beviljar sådana licenser. Men det krävs också att vaccintillverkaren är med på noterna.

– Det är inte säkert att det finns något vaccin, eftersom det är ett test fortfarande, och tillverkningen inte är industriell, säger Josephson.

Flera experimentella tester av läkemedel mot själva sjukdomen pågår internationellt, bland annat i det eboladrabbade Kongo-Kinshasa.

Sveriges enda enhet för högrisksmitta finns på Linköpings universitetssjukhus. Där har man ännu inte fått in någon förfrågan om att ta emot patienten med den misstänkta smittan. Men om provsvaren skulle visa att patienten har ebola kommer han eller hon med största sannolikhet transporteras dit.

– Hittills är det så det har fungerat i fall av den här typen eftersom kompetensen och kunskapen om hur det här smittar inte finns på särskilt många andra ställen. I Linköping finns Sveriges kompetenscentrum för den här sortens smittor, säger Magnus Roberg, biträdande smittskyddsläkare på region Östergötland, till TT.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista